Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Milanović: Sjećam se da je rahmetli Tihić puno pio s mojim pokojnim ocem. I on je bio predsjednik SDA

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas je komentirao SDA i neke izjave njenog predsjednika Bakira Izetbegovića.

Milanović je kazao da nijedna politička stranka ne bi trebala biti ničiji patrimonij misleći na to da Bakir Izetbegović privatizira SDA na osnovu svog prezimena odnosno toga što mu je Alija otac.

“To nije ničiji patrimonij, nijedna stranka ne bi trebala biti ničiji patrimonij ili matrimonij niti ćaćino. Mada se ćaćino navodno jako dobro čuva, ali u žargonu kad se kaže ni to ćaćino znači to je naše, to je opća zajednička stvar”, rekao je Milanović.

Onda se prisjetio kako je bivši predsjednik, rahmetli Sulejman Tihić pio s njegovim ocem.

“Ja se sjećam vremena kada je predsjednik SDA bio rahmetli… O Bože dragi… Ne Izetbegović, nego Sulejman Tihić. Susjed i to na Molu na Krku.

Pili smo kavu, pio je s mojim pokojnim ocem dosta. To je bio isto predsjednik SDA. I ja vjerujem da se borio za interese bošnjačkog naroda. SDA jeste stožerna stranka bošnjačkog naroda u BiH. To možda ne zvuči idealno i izdizajuće iz perspektive neke skandinavske, sjevernoevropske države, društveno inkluzivne građanske. Ali ovdje su stvari drukčije. U Kini drukčije skroz, nisu demokracija.

SDA će biti važan faktor. Ja samo pokušava i s njima, s Izetbegovićem, nažalost bio sam usamljen, dogovoriti pošteno uređenje odnose. Ali brate, nije išlo. I duboko vjerujem, ali sam subjektivan, da nije problem do naše strane”, naveo je Milanović.

Raport.ba