Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Milanović u Čitluku: Želimo zdrav suživot sa Srbima i Bošnjacima

Predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović danas je u Čitluku redom hrvatskog trolista odlikovao Jedinicu posebnih namjena „Gavran 2“ za lične zasluge njenih pripadnika u Domovinskom ratu, a povodom 29. godišnjice osnivanja te Jedinice.

Na svečanosti u hotelu „Brotnjo“ Milanović je kazao da je ta brigada učestvovala u zadnjim trencuima „Južnog poteza“.

– Bez toga, bez pobjede hrvatske vojske nema Dejtona. Tadašnji srpski protivnici, neprijatelji su imali garantiranih 51 posto teritorija i nikakvu motivaciju da sjednu za pregovarački stol. Američko-francusko-britansko i neka druga zrakoplovstva sa svojim čudima tehnike, letjelicama, koje se naplaćuju stotinu i više dolara po komadu, nisu uspjeli vojno razbiti Mladića i njegovu vojsku. Uspjeli su prekinuti blokadu Sarajeva. Ne bi se centimetra, kilometra makli na karti da hrvatska vojska, hrvatske slavne gardijske brigade i brigade HVO i brigade Armije Bosne i Hercegovine, države čiju ste himnu ovdje prvu izveli, nisu u tome sudjelovale. I, ta himna kao prva, prije „Lijepe naše“ na ovom skupu pokazuje dobru volju i dobru mjeru, dobro raspoloženje i dobre namjere ovog naroda. Međutim, mi imamo i potrebe, a za te potrebe se kao država i nacija kojoj vi pripadate se moramo boriti zajedno i ovoga puta ne oružjem, ne silom, već upornošću, tvrdoglavošću i pameću – kazao je on.

Osvrnuvši se na protekle Opće izbore u BiH, Milanović je kazao da su oni završeni i da će „sada predstavnici hrvatskog naroda sami odlučiti s kim će i kako će“.

– I tu po meni moj posao i posao hrvatske izvršne vlasti naprosto zastaje. Jer, ovo je vaša kuća i to su stvari vašeg intimnog prostora. Naš zadatak je da vi iz ovog materijala koji ste sada izborili na demokratskim izborima, iz ovog sukna, tkanja možete tkati, a naš posao je samo da taj magazin ne bude prazan, da imate od čega tkati – rekao je on.

Poručio je kako se “ne treba iživljavati na slabijima, jer, kako to izgleda, vidjelo se na primjeru hrvatskog naroda u BiH”.

– Vidjelo se kada se brojniji u političkom prostoru nameće malobrojnijem i to pokušava prikriti i zaogrnuti nekakvim visokim idealima i vrijednostima – ustvrdio je Milanović.

Također, izrazio je želju da Hrvati u BiH ostanu i zadrže se tu.

– Bez obzira na našu i vašu brojnost, mi ostajemo, mi ne nestajemo. Mi smo ovdje i želimo normalan zdrav suživot sa svojim susjedima partnerima, bili to Srbi ili Bošnjaci. U pravilu to je to, trećeg nema – naglasio je Milanović.

Vijest Milanović u Čitluku: Želimo zdrav suživot sa Srbima i Bošnjacima se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus