Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Ministarstvo sigurnosti: BiH spremna poslati pomoć Sloveniji za saniranje šteta od poplava

Civilne zaštite iz Bosne i Hercegovine spremne su uputiti pomoć Republici Sloveniji za saniranje šteta od katastrofalnih poplava koje su zadesile ovu državu – saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Slovenija je putem Mehanizma EU za civilnu zaštitu uputila zahtjev za pružanje međunarodne pomoći nakon velikog nevremena i obilnih padavina u kojem su poplavljeni brojni objekti i oštećene saobraćajnice.

Na inicijativu ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića danas je u prostorijama tog Ministarstva održan sastanak s predstavnicima Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske i Federalne uprave civilne zaštite Federacije BiH, na kojem je razmotren mogući način i obim pomoći.

Slovenija je u svom zahtjevu tražila pomoć u teškoj mehanizaciji neophodnoj za čišćenje terena na poplavljenim područjima.

Republička uprava civilne zaštite RS i Federalna uprava civilne zaštite FBiH izrazile su spremnost za slanje raspoložive mehanizacije s posadama za raščišćavanje terena te će ministar Nešić uputiti prijedlog Vijeću ministara BiH za donošenje odluke o slanju međunarodne pomoći.

Također, traženi su i pontonski mostovi, te imajući u vidu da time raspolažu Oružane snage BiH, ministar Nešić je taj zahtjev proslijedio Ministarstvu odbrane BiH na dalje postupanje – navodi se u saopćenju.

Raport.ba