Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Ministri vanjskih poslova G7 poručili: Nećemo tolerisati secesionističku politiku RS. Podržavamo mandat Schmidta

Ministri vanjskih poslova skupine G7 u subotu su obećali da će pojačati gospodarsku i političku izolaciju Rusije, nastaviti opskrbljivati Ukrajinu oružjem te da će raditi na ublažavanju globalne nestašice hrane zbog rata.

Između ostalog, oni su govorili i o situaciji u našoj zemlji.

“Zabrinuti smo zbog produbljivanja političke krize u Bosni i Hercegovini i osuđujemo svaki pokušaj podrivanja jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje. Nećemo tolerirati secesionističku politiku Republike Srpske, koja ugrožava budućnost Bosne i Hercegovine i stabilnost u regiji. Pozivamo na povratak u punu funkcionalnost vlada na svim razinama kako bi se u potpunosti nastavilo s radom, ostavljajući po strani retoriku koja izaziva podjele i zapaljivanja i izbjegavajući svaki čin koji bi mogao destabilizirati Bosnu i Hercegovinu.

Pozivamo sve stranke u zemlji da osiguraju održavanje općih izbora kako je predviđeno u listopadu. U potpunosti podržavamo mandate visokog predstavnika Christiana Schmidta. U potpunosti podržavamo izvršni mandat operacije EUFOR ALTHEA za održavanje sigurnog i sigurnog okruženja u zemlji. Pozivamo Kosovo i Srbiju da se konstruktivno angažiraju u Dijalogu uz posredovanje EU, da u potpunosti provedu sve prethodne sporazume bez odlaganja i da normaliziraju svoje odnose kroz sveobuhvatan i pravno obvezujući sporazum, koji će omogućiti realizaciju njihovih europskih perspektiva, doprinositi regionalnoj stabilnosti i koristiti svim ljudima u regiji. Podržavamo napredak u uključivoj regionalnoj saradnji i energetskoj tranziciji, posebno kroz Zajedničko regionalno tržište i Zelenu agendu za zapadni Balkan u okviru Berlinskog procesa”, naveli su.

Raport.ba