Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Mirovni aktivisti obilježili mjesta stradanja u Brčkom. Pokazati solidarnost sa žrtvama

Tokom osamnaeste po redu akcije obilježavanja neobilježenih mjesta stradanja mirovni aktivisti su, uz podršku Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd, na teritoriji Brčko distrikta Bosne i Hercegovine obilježili ukupno sedam lokacija.

Obilježene su četiri lokacije u samom jezgru Brčko distrikta BiH: nekadašnja Sportska dvorana Partizan, nekadašnji Hotel Posavina, objekt Stanice javne bezbjednosti (SJB) i mjesto stradanja dva dječaka u gradskom naselju Novo Brčko, dok su u okolnim mjestima i predgrađima Brčkog obilježene tri lokacije: Osnovna škola u Gornjem Rahiću, bivši objekt hladnjače Rasadnik u Okrajcima i nekadašnje Autobusko preduzeće Laser, saopćeno je iz Centra za nenasilnu akciju.

Kako su istakli, grupa aktivista već šest godina radi na tome da se ovakve lokacije obilježe i time iskaže solidarnost sa žrtvama te ukaže na važnost primjerenog obilježavanja svih mjesta stradanja. Na području Brčkog ista grupa aktivista ranije je obilježila Osnovnu školu Boće, skladište u Gornjem Zoviku i bivšu kasarnu JNA.

“Akcije ONMS jesu, po nama, dio jednog mnogo šireg procesa suočavanja s prošlošću i izgradnje mira na ovim prostorima.

Smatramo da je to konstruktivno suočavanje s prošlošću, s onim stvarima koje su se dogodile, ozdravljujuće i od pomoći svima nama, jer zaboravljajući zaboravljamo da smo u stanju da radimo neljudska djela, a kad zaboravimo bojim se da se to može vrlo lako ponoviti.

To je onda ujedno i apel i opomena, ali i odgovornost i obaveza svih nas da se nikome više ne ponovi”, kazao je Radomir Radević, član Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd.

Ukupan broj obilježenih mjesta stradanja u BiH ovom akcijom je dostigao broj od 133. Popis obilježenih lokacija s podacima o počinjenim zločinima i procesuiranju odgovornih kao i mapa mjesta stradanja dostupni su na web stranici onms.nenasilje.org

Raport.ba