Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Mještani traže raskid ugovora o dodjeli koncesije za eksploataciju vode u MZ Vidoši

Neformalna grupa građana „Zaštitimo izvore Mandeka“ održala je okrugli stol na temu dodjele koncesije za eksploataciju podzemne mineralne vode na lokalitetu mjesne zajednice Vidoši.

Kako je saopćeno, aktivisti su ukazali na brojne propusta i nezakonitosti u proceduri odobrenja koncesije za istraživanje i eksploataciju vode, a sve u cilju pokretanja inicijative za preispitivanje i stavljanje van snage ugovora o koncesiji.

U procesu izdavanja rješenja o odobravanju istraživanja mineralne sirovine napravljen je niz nepravilnosti počevši od toga da nije provedena javna rasprava s lokalnim stanovništvom te nisu pozvani predstavnici javnih poduzeća što propisuje Zakon o geološkim istraživanjima, dodaje se u priopćenju.

Iz neformalne grupa građana „Zaštitimo izvore Mandeka“ dalje navode kako ugovor o koncesiji nema odredbu kojom se dozvoljava prijenos koncesije, te je isti trebao biti raskinut ranije zbog neizvođenja radova u roku od 36 mjeseci i likvidnosti prvog investitora. Međutim, u studenom 2018. godine, na temelju mišljenja županijskog pravobranitelja i odlukom kantonalne Vlade, odobren je prijenos koncesije s jednog na drugog investitora.

S današnjeg okruglog stola prema kantonalnoj vladi, Ministarstvu privrede Kantona 10 i Gradu Livnu u vidu zaključka bit će upućen zahtjev za preispitivanje i stavljanje izvan snage ugovora o koncesiji za eksploataciju podzemne mineralne vode na lokalitetu mjesne zajednice Vidoši.

Poziv za učestvovanje na današnjem okruglom stolu upućen je i predsjedniku Vlade Kantona 10, Ministarstvu privrede Kantona 10, Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kantona 10, gradonačelniku Livna i ostalim institucijama relevantnim za ovaj problem, ali se nitko od njih nije odazvao poziv, dodaje se u saopćenju.

Vijest Mještani traže raskid ugovora o dodjeli koncesije za eksploataciju vode u MZ Vidoši se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus