Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Mostar: Skok sa Starog mosta bez aplauza

Inicijativa građanki Mostara u sklopu kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” skrenula je pažnju javnosti o problemu femicida, a tim povodom danas je simbolično u 11:55 izveden skok sa Staroga mosta bez aplauza.

Na taj način, žene Inicijative u Mostaru odale su počast ženama žrtvama femicida.

“Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” je globalna kampanja. Nju obilježava 1.700 organizacija u više od stotinu država svijeta.

Počela je 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama. Završit će 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

“Skokom bez aplauza željele smo skrenuti pažnju javnosti i vlasti o problemu koji se ne smije zanemariti i kojem treba posvetiti više pažnje kako preventivno, tako i represivno. Ovo je obilježavanje na mostarski način. Sjećamo se svih žrtava femicida.

U ovoj godini bilo je 11 slučajeva. Podaci koje imamo su oni iz medija. Čini se da su u crnim hronikama najčešće žene. Skrećemo pažnju donosiocima odluka. Zakon konačno mora početi tretirati femicid. To nije porodično naselje. Žene nisu vlasništvo bilo koga”, izjavila je aktivistkinja Ifeta Ćesir-Škoro.

Od 2015. u BiH je ubijeno 56 žena. Uglavnom su ubice bili muževi ili vanbračni partneri. Djela nisu kvalificirana kao femicid.

Već je kvalifikovano kao ubistvo žene motivirano mržnjom i osjećajem nadmoći, jer je femicid termin koji nije pravno definisan u bh. pravosuđu.

(Foto: AA)

(Foto: AA)

(Foto: AA)

(Foto: AA)

(Foto: AA)

Raport.ba