Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

MUP KS ima problem da nađe pilote za helikoptersku jedinicu. Ovo je rješenje koje su smislili

Prije nekoliko dana raspisan je konkurs za pilote koji trebaju da čine helikoptersku jedinicu MUP-a KS.

Vlada KS je predvidjela novac za kupovinu helikoptera, a to uključuje i pilote, osoblje koje treba raditi na održavanju te druga logistika.

No, problem je što pilota u BiH skoro da nema. Posebno ne licenciranih.

Omer Kulić, rukovodilac projekta za uspostavu helikopterske jedinice MUP-a KS, za TVSA je govorio o rješenju koje je osmišljeno.

Kako kaže, raspisani oglas MUP-a KS u svom sadržaju traži pilote sa licencom, ali takvog kadra odavno nema u BiH. Zbog toga su pronašli kompromisno rješenje.

“Obzirom da nema tih pilota, ta nam je informacija poznata, odnosno ima tih pilota nešto koji su ovdje pa lete vani negdje. Naravno za neke debele pare lete po arapskim zemljama, afričkim zemljama.Mi smo u tom konkursu naveli da kandidati ukoliko prođu selekciju, a nemaju pilotske dozvole i ostalo što treba, da će MUP KS platiti njihovo školovanje. A oni će potpisati ugovor na 10 godina o radu za helikoptersku jedinicu MUP-a KS”, pojasnio je Kulić za TVSA.

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica ranije je govorio koliko će nas to koštato.

“Procjena je da će projekt koštati oko 25 miliona KM. U budžetskom zahtjevu MUP-a KS planirali i sredstva za zapošljavanje vođe pilotskog tima, tri pilota, aviomehaničara i dva operatora”, obrazložio je Katica.

Raport.ba