Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Murphy: Za blokadama posežu oni koji su se ranije žalili na blokade. Reagovat ćemo!

Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy poziva na što brži dovršetak uspostave vlasti u našoj zemlji, posebice u Federaciji BiH, uz ocjenu da postoji jasna parlamentarna većina u entitetu koju treba poštovati te uz neizravan poziv upućen Stranci demokratske akcije (SDA) da odustane od blokada.

Od početka ove sedmice teče rok od 30 dana u kojem novoizabrana predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara (HDZ BiH) treba imenovati novu vladu tog entiteta.

HDZ BiH te osam stranaka bošnjačko-građanskog bloka ranije su dogovorili uspostavu vlade iz koje bi bila isključena SDA, no potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo, koji je iz te stranke, najavio je kako će uskratiti potpis na odluku o imenovanju vlade iz koje bi njegova stranka bila isključena.

Murphy: Pozorno pratim šta se zbiva

Po ustavu Federacije supotpis dva dopredsjednika nužan je na odluci o imenovanju vlade i za sada nema naznaka kako će taj problem biti riješen. Ambasador Murphy kazao je kako SAD, kao i cijela međunarodna zajednica prate šta se zbiva i očekuju da se vlada što prije formira.

“Pozorno pratimo što se zbiva i za bilo kakvu vrstu blokade smatrat ćemo odgovornima one političke lidere kojima je bitan osobni politički probitak, a ne probitak njihovih glasača”, rekao je Murphy.

Sličnu poruku jučer je u ime Europske unije političkim strankama u BiH poslao i šef delegacije EU Johann Sattler.

“Već smo poduzimali konkretne mjere”

Američki ambasdador prozvao je SDA kazavši da je neprihvatljivo da sada za blokadama posežu oni koju su se ranije žalili na blokade. Time je aludirao na tvrdnje iz SDA da je HDZ BiH kočio uspostavu nove vlade Federacije nakon izbora provedenih 2018., zbog čega je i dalje u tehničkom mandatu ona koja je izabrana još 2014.

Murphy je istaknuo kako su političari uoči posljednjih izbora dali jasna obećanja o provedbi reformi i potpori euroatlantskom putu BiH i sada to trebaju provesti.

“Pozvat ćemo ih na odgovornost. Već smo poduzimali konkretne mjere zbog antidejtonskog djelovanja i činit ćemo to opet ako bude potrebno”, zaključio je američki ambasador.

Vijest Murphy: Za blokadama posežu oni koji su se ranije žalili na blokade. Reagovat ćemo! se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus