Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Nacional: Plenković preko Čovića kreće po Zdravka Mamića, traži izručenje u Hrvatsku

Hrvatski premijer Andrej Plenković kreće po Zdravka Mamića, planira obnoviti pritisak da ga BiH izruči Hrvatskoj na odsluženje zatvorske kazne. Ministar pravosuđa Ivan Malenica ima jasan Plenkovićev nalog da poduzme sve što se može radi njegova izručenja, a sada će se ti napori ponoviti u svjetlu kadrovskih promjena na čelu Ministarstva pravde BiH, saznaje Nacional od izvora bliskog Vladi Hrvatske.

Štaviše, Ivan Malenica sastat će se s novim ministrom pravde BiH, razgovarati o bilateralnim temama i izričito ponovo staviti na stol temu o izručenju Zdravka Mamića. Potvrdio je to Nacionalu visoki izvor blizak hrvatskom premijeru:

‘Dovoljno je da Plenković nazove Dragana Čovića i to ga ljubazno zamoli’.

Podsjetimo, pred Sudom Bosne i Hercegovine u 2021. godini održano je ekstradiciono ročište o trećoj molbi hrvatskog Ministarstva pravosuđa za izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj.

Županijsko državno odvjetništvo iz Zagreba u julu 2022. godine pokrenulo je istragu protiv predsjednice Uprave GNK Dinama Vlatke Peras, odbjeglog bivšeg Dinamovog čelnika Zdravka Mamića i nekadašnjeg predsjednika Uprave Dinama Igora Kodžomana koje sumnjiči da su malverzacijama oštetili Dinamo za 587.953 kune. Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete osumnjičenika, izvijestilo da se Kodžoman i Peras sumnjiče za zlouporabu povjerenja u poslovanju, dok se Mamić sumnjiči za poticanje na zloupotrebu povjerenja u poslovanju. Zagrebački ŽDO je precizirao kako sumnja da su Kodžoman kao predsjednik Uprave Dinama i Peras kao članica Uprave kluba zadužena za opće poslove, među kojima je i odjel nabave, kupovali Mamiću, na njegov zahtjev i Dinamov trošak, raznu tehničku i drugu robu.

Raport.ba