Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Nacrtali sebi automobil kojeg planiraju kupiti našim parama, koštat će 47.500 KM

Novim automobilom uskoro bi se trebali počastiti iz Grada Orašja. Tender vrijedan 47.500 KM bez PDV-a je raspisan, a u tenderskoj dokumentaciji nezakonito nacrtana Škoda Octavia.

Da se auto-tenderi skoro svakodnevno nekažnjeno crtaju u tenderskim dokumentacijama nije nikakva novost. Razlika je u domišljatosti onih koji kreiraju konkretne tehničke specifikacije, odnosno koliko dobro znaju prikriti ove nezakonite radnje, piše portal Pratimotendere.

Grad Orašje je primjer onih koji se i ne trude previše sakriti šta žele kupiti. Konkretno, 22. februara ovaj ugovorni organ, kojim rukovodi gradonačelnik Marijan Oršolić, raspisao je tender za nabavku automobila u procijenjenoj vrijednosti od 47.500 KM bez PDV-a.

Iako se provodi transparentni otvoreni postupak, tražene tehničke specifikacije u tenderskoj dokumentaciji su i više nego sporne.

Konkretno, u milimetar su prepisane dimenzije vozila Škoda Octavia A8 2.0 TDI 85kW ili 115 KS. Tako su tražili da automobil bude minimalne dužine 4.689 mm, širine 1.829 mm, visine 1.470 mm, a navedeno vozilo ima identične dimenzije. Dalje, traženi međuosovinski razmak je 2.667 mm, a Škoda Octavia ima 2.680 mm, dok je tražena zapremina prtljažnika 590 litara, dok Octavia ima 600 litara.

Iz Škodinog kataloga su prepisali čak i da traže FPK ekran, što je primarno karakteristika vozila ovog proizvođača.

Dodajmo i to kako je rok isporuke samo 60 dana, a znajući da je zbog niza faktora tržište u automobilskoj industriji poremećeno, zbog čega se na nova vozila čeka znatno duže, najvjerovatnije se tražena Octavia kod nekog od ponuđača već nalazi na lageru.

Vijest Nacrtali sebi automobil kojeg planiraju kupiti našim parama, koštat će 47.500 KM se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus