Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Nakon što im je OSA ukinula zabranu ulaska u BiH: Petronijević najavio dolazak, Ković provocira

Član advokatskog tima ratnog zločinca Radovana Karadžića i proruski aktivista Goran Petronijević najavio je da planira doći u BiH početkom juna, a nakon što mu je odlukom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) ukinuta zabrana ulaska u našu zemlju.

Podsjetimo, kako je Raport ranije pisao, OSA je na inicijativu ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića ukinula zabranu ulaska nekoliko ljudi iz Srbije, među kojima su Goran Petronijević i Miloš Ković.

Petronijević je za RTRS rekao da je zabrana ulaska u BiH bila politička mjera koja nije imala nikakvu potporu za to te da je namjeravao doći u BiH i ranije, ali je odustao.

“Mislim da je ta mjera donesena potpuno neosnovano. Interesantno je da mi je u skoro isto vrijeme zabranjen ulaz na Kosovo i ta zabrana još uvijek nije ukinuta. Htio sam da dođem i ranije, ali sam odustao da to neko ne bi shvatio kao provokaciju”, izjavio je Petronijević, gostujući u Јutarnjem programu RTRS-a.

Profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Miloš Ković izjavio je da je ukidanje zabrane njegovog ulaska u BiH potvrda suvereniteta Republike Srpske i njenog prava da sama donosi odluke o tome koga želi, a koga ne želi na svojoj teritoriji.

Ković je za Srnu istakao da je ova zabrana “bila i potvrda koliko daleko se ide u represiji protiv srpskog naroda i Republike Srpske”.

“Riječ je o sprečavanju i poništavanju jednog od osnovnih i ljudskih prava, a to je pravo na slobodu misli i govora. Kažnjen sam zbog onoga što sam mislio i govorio, prije svega na univerzitetima Republike Srpske, a ako hoćete, i BiH”, rekao je Ković.

On je izrazio nadu da će zabrana ulaska u BiH biti ukinuta i ostalima.

“Јer, ne zaboravimo, advokat Goran Petronijević i ja nismo jedini kojima je zabranjen ulazak. Na toj listi se nalaze mladi novinar i pisac Nikola Јović, istoričar Aleksandar Raković, general (Bratislav) Dikić, a potencijalno i neki drugi građani Srbije”, naveo je Ković.

Ković je rekao da jedva čeka da se vrati u Istočno Sarajevo i ponovo vidi svoje studente i kolege na Univerzitetu u tom gradu.

“Nadam se da ću sada u Republiku Srpsku dolaziti još češće, jer sada sam još bolje razumio koliko mi ona znači”, poručio je Ković.

Podsjetimo, Granična policija BiH u martu prošle godine nije dozvolila Koviću da uđe u BiH na graničnom prelazu Vardište, uz obrazloženje da predstavlja opasnost po bezbjednost BiH. Odluka o zabrani ulaska donesena je krajem februara 2022. godine.

Raport.ba