Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Naša stranka: Dan pred imenovanje Vlade TK, ne znamo imena ministara

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović (SD) sazvao je za sutra Hitnu sjednicu Skupštine TK na kojoj bi se trebala imenovati nova vlada tog kantona. Međutim, u pozivu nema prijedloga imena ministara i ministrica. Tim povodom reagovao je Kantonalni odbor Naše stranke u Tuzli.

“To je urađeno na način da je sinoć u 21h vozač Skupštine TK sa svog privatnog broja slao poruke zastupnicima i zastupnicama u Skupštini TK. Nikome od njih nisu dostavljeni nikakvi dokazi o kompetencijama budućih ministara i ministrica u vidu biografija, što je još jedan dokaz da vladajućoj većini kompetencije nisu bitne.

Ovakav potez predsjednika Skupštine TK i vladajuće većine protivan je Poslovniku Skupštine TK u čijem se Članu 198 navodi da imena ministara i ministrica moraju biti dostavljena najmanje 10 dana prije sjednice. Ovakvim potezom predsjednik je pokazao potpuno nepoštovanje procedura od strane SDA/DF/SZBiH/SD i nezavisnih poslanika.Jedini razlog ovakvom sazivanju Sjednice Skupštine jeste taj što bi u slučaju da se Vlada ne imenuje u ponedjeljak, naš kanton prvi put dočekao Dan nezavisnosti jedine nam Bosne i Hercegovine, bez uspostave vlasti. Kantonalni odbor Naše stranke Tuzla poziva vladajuću većinu da poštuje procedure i propise i da Sjednice ubuduće saziva na adekvatan i Poslovnikom predviđen način.”

Raport.ba