Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Nastavak suđenja Arslanagiću i drugima: Finansijski vještak govorio o prihodima i imovini

Suđenje Edinu Arslanagiću i drugima, nastavljeno je danas u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) unakrsnim ispitivanjem Borislava Dujkovića, vještaka finansijske struke. Radi se o vještaku koga je angažirala optužba, a koji je već ispitan u vezi s ranije sačinjenim nalazima i mišljenjima, te koji je ponovno pozvan kako bi obrazložio nalaz povodom dodatne finansijske istrage.

Optužnica u ovom slučaju uz Edina Arslanagića, bivšeg generalnog direktora farmaceutske kompanije ‘Bosnalijek’ d.d. Sarajevo, tereti i Šefika Handžića, Hasana Šepu, Aidu Selvić i Jasmina Šepu za inkriminacije koje su, prema tužbenim navodima, počinili kao uposlenici Bosnalijeka, te firmi Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.

Odgovarajući na upite branitelja treće i petooptuženog, advokata Senada Krehe, vještak Dujković se očitovao u vezi s dodatnim/korigiranim nalazima, s fokusom na imovinu i prihode optuženih Hasana Šepe i Jasmina Šepe.

Polazeći od dokaza Tužiteljstva, odnosno odluka o rapodjeli dobiti firme Brštanica, temeljenih na Zakonu o privrednim društvima, Zakonu o računovodstvu i Statutu firme, vještak je putem grafoskopa prezentirao korigirani nalaz iz kojeg je vidljivo kretanje prihoda iz poznatih izvora u toku inkriminiranog razdoblja, a u skladu s primjedbama odbrane.

U tom dijelu, prikazani su, između ostalog, prihodi na temelju ličnog dohotka, odnosno prihodi od imovine, a u vezi s čime branitelj Kreho nije imao primjedbi.

Na insistiranje Sudskog vijeća, Dujković se referirao i na prihode iz nepoznatih izvora, adresirajući ih na sinove prvooptuženog Amara i Vedada Arslanagića u iznosima od oko 1,2 miliona KM, odnosno 1,6 miliona KM, te na drugooptužnog Šefika Handžića i njegovu kćerku Amilu u iznosima od po približno 300.000 KM, a što ukupno iznosi oko 3,5 miliona KM.

Vještak je to učinio stavljanjem u odnos/omjer ostvarene prihode i vrijednost imovine optuženih, odnosno s njima povezanih osoba.

U osvrtu na aktuelno dodatno/korigirano i generalno Dujkovićevo vještačenje, braniteljica prvo i drugooptuženog, advokatica Senka Nožica je ustvrdila kako se radi o nepotpunom i netačnom nalazu kojim nije iskazano pravo stanje.

Pozivajući se na odredbe ZKP-a, predložila je da se iz kompletnog nalaza izuzme Amar Arslanagić (op. a. nalazi se u SAD, nedostupan bh. pravosuđu), a budući da je postupak u odnosu na njega izdvojen.

Prigovor u vezi sa spomenutim vještačenjem uputila je i druga braniteljica prvooptuženog, advokatica Edina Rešidović, ustvrdivši kako se radi o nalazu koji ne sadrži ni osnovne elemente, te pojavi nepoznatoj u sudskoj praksi – da odbrana radi posao tužitelja, odnosno popravlja njegove dokaze.

S obzirom na to da je dodatnim finansijskim vještačenjem okončan dokazni postupak optužbe/Tužiteljstva, advokatica Nožica je najavila kako će odbrana predložiti da se izvrši novo vještačenje po vještaku finansijske struke.

Također, dodala je kako će odbrana od zvaničnih institucija Sjedinjenih Američkih Država zatražiti podatke o prihodima Amara i Vedada Arslanagića.

Sud je u tom kontekstu naložio odbrani da u međuvremenu, odnosno do narednog pretresa pripremi prijedlog dokaza.

Akteri ovog slučaja terete se za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom i krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora, a u vezi s poslovnim aranžmanima kompanije Bosnalijek i spomenutih firmi.

Suđenje Arslanagiću i drugima, koje se odnosi na inkriminacije iz perioda 2005-2012. godina, počelo je polovinom oktobra 2016. godine, a na temelju optužnice od 24. decembra 2015. koja je izmijenjena u junu 2020. godine.

Nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu zakazan je za 20. mart, kada bi trebalo pristupiti izvođenju dokaza odbrane.

Raport.ba