Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Nastavlja se štrajk prosvjetara, Vlada kaže da je ponudila maksimum

Štrajk u osnovnim i srednjim školama u Zapadnohercegovačkom kantonu (ZHK) i dalje traje, a kantonalna ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Ružica Mikulić u obraćanju medijima istaknula je kako se nada da će s predstavnicima sindikata što prije biti postignut sporazum kako bi djeca ponovno mogla sjesti u školske klupe.

– Na zadnjem sastanku s predstavnicima sindikata osnovnih i srednjih škola, koji se dogodio u četvrtak, ponuđene su opcije povećanja plaće od 7 posto i potpisivanje kolektivnog ugovora u kojem smo na obostrano zadovoljstvo dogovorili 85 članaka od 86 u jednom i 87 u drugom ugovoru. Ostala su dva članka koja su isključivo vezana uz finansije i Ministarstvo finansija. Dakle, to je članak koji definira osnovicu i članak koji definira naknade za prijevoz do radnog mjesta. U tom članku vezanom za prijevoz sindikati traže brisanje limita – kazala je ministrica Mikulić.

Prema njenima riječima, na tom sastanku Ministarstvo finansija ZHK iznijelo je stav da su dva modaliteta od ponuđena tri za Ministarstvo neprihvatljiva.

– U prvom traže da osnovica ne smije biti manje od 50 posto prosječne plaće u Federaciji BiH, a drugi modalitet je bio da se od 1. januara poveća plaća za 10 posto i od 1. juna za još 10 posto. Naglašavam da to nije moj resor i stvarno u dijelove razgovora o finansijama ne mogu i ne smijem ulaziti, a opet kažem da sam mišljenja kako će se pronaći zajedničko rješenje ove situacije – istaknula je.

Nakon prošlosedmičnog sastanka, dodala je ministrica, Sindikat srednjih škola uputio je dopis u kome se navodi da članstvo tog sindikata nije zadovoljno onim što im je ponuđeno i pregovori s njima će se nastaviti.

– Što se tiče Sindikata osnovnih škola, njima plaća nije bila prioritet, njima je prioritet, kako su sami rekli, dogovor oko koeficijenata i to učitelja s visokom školom koji bi se izjednačili s profesorima u srednjoj školi i isključivo drže stav da se navedeni koeficijenti moraju izjednačiti i oni dalje bez toga neće pregovarati – kazala je Mikulić.

Uslijedi li su daljnji razgovori s predstavnicima Sindikata osnovnih škola, od članka do članka kolektivnog ugovora, i postignut je dogovor identičan onome s predstavnicima Sindikata srednjih škola.

– Dopis Sindikata uposlenih u osnovnim školama još nismo dobili na ovu temu. Još uvijek vjerujem da ovo nije veliki broj radnih dana koje smo propustili, što ne znači da sljedeće sedmice ili sedmicu iza neće biti previše, ali tvrdim da se ovo još uvijek može bezbolno nadoknaditi i neće štetiti ni učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola. Vjerujem da će se naći nekakav kompromis – kazala je ministrica.

Istaknula je kako u cijeloj ovoj situaciji interes djece treba svima biti prioritet te je dodala da razumije nezadovoljstvo roditelja.

– Uvažavam nezadovoljstvo roditelja, jer sam i sama roditelj i opravdan je strah roditelja što će biti s obrazovanjem njihove djece. Stavljam naglasak na otežane okolnosti kod učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola kod kojih je i tokom prošle godine bio upitan izlazak na državnu maturu. Stvarno shvaćam zabrinutost i nezadovoljstvo roditelja i šta god učine kod mene imaju opravdanje bez obzira o čemu se pričalo. Protesti su legalni i ja ću pomoći koliko god budem mogla – rekla je Mikulić.

Štrajk prosvjetara komentirao je i kantonalni ministar finansija Toni Kraljević:

– Povećanje plaća je stalna želja i ona će uvijek biti prisutna u sindikalnom djelovanju što je normalno i razumljivo. Mi ćemo nastaviti, nadam se i ove sedmice, razgovarati sa sindikatima jer je to itekako bitno. Ostajemo optimisti da ćemo naći zajednički jezik. Ono što Vlada može ponuditi je maksimum u fiskalnom kapacitetu. Svako na poziciji ministra finansija i predsjednika Vlade bio bi sretan da se može ponuditi više. Podsjetit ću da smo mi isplatili hiljadu maraka svim uposlenicima, svim budžetskim korisnicima. Postoje bogatiji kantoni u Federaciji BiH, poput Sarajevskog i Tuzlanskog, koji to nisu učinile.

Vijest Nastavlja se štrajk prosvjetara, Vlada kaže da je ponudila maksimum se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus