Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Nermin Nikšić: Razumijem strah SDA od onoga što slijedi. Vrijeme je da se okrenemo stvarnim problemima

Nermin Nikšić sinoć je gostujući na TVSA govorio o svim aktuelnim dešavanjima u BiH. Odmah se osvrnuo na novoizabrane članove Kolegija Predstavničkog doma PSBiH.

Zastupnici SDP-a, kao i sve stranke koje čine Osmorku danas su glasale za Marinka Čavaru, Denisa Zvidića i Nebojšu Radmanovića. S obzirom da je u proteklom periodu Nikšić često znao kazati kako nikada neće sarađivati sa ljudima koji su na crnoj listi.

Nermin Nikšić: Koalicija podrazumijeva da se progutaju te neke gorke pilule

Voditeljica emisije Polis na TVSA pitala je lidera SDP-a kako je došlo do toga da sada glasaju za Čavaru.

“Marinko Čavara jeste na crnoj listi kao pojedinac. HDZ nije na crnoj listi. Naravno, koalicija podrazumijeva da se progutaju te neke gorke pilule. O tome smo razgovarali sa partnerima iz HDZ-a, ali i sa predstavnicima međunarodne zajednice. Oni su procjenili da u ovom slučaju je bolje da principijelnost ganjamo na nekim drugim stvarima, a ne na rukovodstvu PSBiH”, kazao je Nermin Nikšić.

Kazao je kako je vrijeme da se krene raditi u interesu građana i to na svim nivoima.

“Konačno je vrijeme da se okrenemo stvarnim životnim problemima, a ne političkim prepucavanjima. Nema potrebe da komentiram glasanje Sabine Ćudić na današnjoj sjednici. Zadržala je pravo da ima svoj stav. To iskače iz onog što pričamo i dogovaramo. Donijeli smo odluku da zajedno se dogovoramo i to nema alternativu”, istaknuo je.

Predstoje pregovori sa SNSD-om

Također, Nikšić je kazao da je jedan kandidat od kandidata za premijera Federacije BiH.

“Poprilično je izvjesno da će tako biti. Međutim, vidjet ćemo. Nezaobilazni u formiranju vlasti su bili HDZ i SNSD. Jasno je bilo da se ne može napraviti vlada bez HDZ-a na nivou Federacije BiH. Donijeli smo odluku da učinimo sve što možemo. Korak po korak. Predstoje nam pregovori sa partnerima iz SNSD-a oko Vijeća ministara. I oni su spremni da se promijeni percepcija da vlast ne želi ništa da radi”, istaknuo je Nikšić.

Međutim, kako Nikšić kaže vrlo je izvjesno da se neće slagati oko svih izbora.

U toku razgovara osvrnuo se i na nedavni razgovor sa Miloradom Dodikom, liderom SNSD-om.

“Moramo tražiti kompromise. Izvjesno je da će BiH biti članica NATO-a. Idemo korak po korak. Vrijeme je da se prestanemo prepucavati preko ograde. Mogu reći samo da je i Dodik spreman da radimo i sarađujemo. Da naše vlade rade zajedničke projekte. Puno stvari nas čeka. Čović nije tražio neke stvari od nas. Trebamo doći i tražiti kompromis koji će biti u interesu naših građana”, istaknuo je.

Nermin Nikšić: Znao sam s kakvim prevarantima imamo posla i mi smo se osigurali

Nakon što je SNSD danas dobio četvrtog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, poslanik u NSRS-u, Nebojša Vukanović, uputio je određene optužbe Nikšiću, a i SDP-u kao stranci. Osvrćući se na taj događaj, Nikšić je rekao sljedeće:

“Da budem potpuno jasan, mi nismo draga srca glasali za opoziciju u RS-u, i pokazalo se da je ona nejedinstvena, pokazalo se da se oni ne mogu međusobno dogovoriti. Nije normalno da od dvije liste opozicije, jedna dobije 16 glasova, a druga 11 i da jedan bude nevažeći. Kad saberete to, to je ravno 28 glasova, sa dva glasa SDP-a i jednim glasom SDA. Pošto sam znao s kim imamo posla, mi smo se osigurali i imamo dokaze za koga su glasali zastupnici SDP-a.

Nikad na televiziju ne nosim mobitel, ali evo sada pogledajte dokaz. Znao sam s kakvim prevarantima imamo posla. Bilo bi dobro da sada postavimo pitanje svima onima zabrinutima u Sarajevu, koji su ovih dana prozivali, vrijeđali zastupnike SDP-a, Vojina Mijatovića, pa i mene. Mi smo pozivali opoziciju, znajući za ovo, da oni glasaju za naše kandidate. Mi smo opet na sebe preuzeli i donijeli odluku, pogazili neke principe“, rekao je Nermin Nikšić.

“Razumijem strah SDA”

Nikšić je dao svoj komentar i na dešavanja kojima je bila popraćena konstituirajuća sjednica Parlamenta Federacije, gdje je dosadašnji predsjedavajući, Imamović, napustio sjednicu, a osim njega, to je učinilo i nekoliko zastupnika SDA-a.

“Već viđeno. Naravno, ja razumijem da se oni teško mire sa nepoznatom situacijom. Njima je nepoznato da idu u opoziciju, a prirodno je da se čovjek plaši nepoznatog. Mi smo bili i opozicija i vlast, tako da mogu reći da se ne trebaju ničega plašiti. Komotnije je biti opozicija, nego vlast.

Istina je da ostajete bez određenog broja kadrova. Ja razumijem da će i iz opozicije, SDA nastojati blokirati rad vlasti, ali se isto tako potajno nadam, zbog toga što stalno pričaju o interesu države, da će sve one projekte od interese za državu, zaista podržavati“, rekao je Nikšić.

Raport.ba