Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

NES i SDA brzinom svjetlosti razdijelili ministarstva. NES nije spomenuo “program”

SDA i NES u rekordnom vremenu dogovorili su podjelu plijena, odnosno vlasti u Unsko-sanskom kantonu.

Stari i očito novi premijer USK Mustafa Ružnić večeras je u razgovoru za Federalnu televiziju potvrdio i kako su razdijeljena ministarstva.

NES: Ružnić ostaje premijer

“SBiH je dobila Ministarstvo privrede, DF ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo unutrašnjih poslova, SDA Ministarstvo finansija, Ministarstvo za boračka pitanja i Ministarstvo pravde.

NES je dobio Ministarstvo zdravstva i socijalne politike, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo građenja i prostornog uređenja zajedno sa zajedničkom podrškom meni kao premijeru”, rekao je Ružnić.

Zanimljivo je da NES ne spominje nikakav program. A zašto je to bitno? Bitno je jer mjesecima iz ove stranke izvaljuju matricu kako im nisu bitne pozicije nego neka suština.

Zato su u nekoliko saopćenja prijetili strankama Trojke kako neće dati potpise za premijera Nermina Nikšića ako ne bude programa rada buduće Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Sedmicama i mjesecima su tako dizali halabuku oko navodnog programa (koji im je svakako dostavljen) koji je ustvari bio samo paravan za provođe je uhljebizma.

Dakle, sad je samo razotrkiveno da je NES cijelo vrijeme izigravao ucjenjivača kako bi dobio što više pozicija na nivou FBiH, dok je borba za program ustvari bila šarena laža.

U podređenom položaju

Naravno, kada je u pitanju Krajina, NES nije bio u poziciji da ucjenjuje SDA, nego su bili u podređenom klečećem položaju s obzirom da im je prijetilo da ispadnu uopće iz opcije za vlast.

No, Ružnić je rekao još jednu zanimljivu stvar koja govori o principijelnosti ove stranke.

“U Krajini ne žele biti podanici, a izdaju kažnjavaju”, kaže Ružnić.

Potpisom sporazuma sa SDA i to na poziv Bakira Izetbegovića, NES se ustvario postavio u podanički položaj. Prvenstveno jer je NES još 2008. nastao iz SDA. Tad su se zvali A-SDA.

Zato nije jasno o kakvoj izdaji pričaju NES-ovci, jer upravo su oni ovim potezom izdali svoje glasače koje godinama ubjeđuju da se oni bore protiv SDA i njihove korupcije.

Raport.ba