Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Nešić o Noćnim vukovima, Helez o NATO-u, Konaković o Kosovu, a Forto o javnom servisu

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH razmotrila je podobnost i dala preporuke za potvrđivanje kandidata za obavljanje dužnosti ministara i zamjenika ministara u Vijeću ministara BiH. Sedam članova komisije je bilo „za“, dva protiv i jedna suzdržan.

U nastavku N1 donosi najzanimljivije odgovore koje su budući ministri davali Komsiji.

Sevlid Hurtić je govorio o bosanskom jeziku u RS. Rekao je da su bošnjačka djeca u RS dobila udžbenike Federalnog nastavnog plana i programa. “Šta će pisati u svjedočanstvima, to je političko pitanje na žalost, jer Ustav je tu jasan”, rekao je Hurtić.

Zukan Helez je o modernizaciji Oružanih snaga BiH ovako odgovorio: ”Sve je manji interes za Oružane snage zbog loših uslova rada i niskih primanja. To se treba promijeniti.”

Edin Forto na pitanje o javnom RTV sistemu dodao da “moramo raditi na jačanju korporacije koja će pokriti sve emitere, stabilno finansiranje i neovisnost upravnih odbora.”

Nenad Nešić na pitanje kako bi se ponašao ukoliko bi došlo do upada Noćnih vukova kaže: “Svi koji predstavljaju opasnost nemaju šta tražiti u BiH. Ulazak vukova. Insistiraću i u skladu sa ovlaštenjima da se ubrzano radi na sky aplikaciji. Nema zaštićenih na pitanje o korupciji”, rekao je.

Staša Košarac je odgovarao na pitanje o Buk Bijeloj. “Buk Bijela je dio razvojne strategije BiH. I tako se treba ponašati prema ovom projektu. Vijeće ministara treba da utvrdi sta je strateški interes države. Ne treba biti indolentan prema inicijativi Open Balkan”.

Elmedin Konaković je na pitanje o Kosovu rekao: “Ne želim provocirati kolege iz RS. Jedno je moje privatno mišljenje, no o tome moraju isključivo odlučiti institucije BiH. S Kosovom imamo najrigidnije odnose u prometu roba, ljudi, to treba mijenjati.”

Zoran Tegeltija je rekao da je osnovna pretpostavka za izradu budžeta globalni fiskalni okvir za BiH koji usvaja fiskalni savjet. “Imali smo nekoliko sjednica, i dalje postoje sporenja zbog 220 miliona KM koje je Ministarstvo finansija dodatno tražilo za VM, Vlada RS nije podržala”.

Nakon što je Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH uradila svoji dio posla, 25. januara trebala bi biti održana i sjednica Predstavničkog doma državnog parlamenta koji treba da potvrdi imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH.

Vijest Nešić o Noćnim vukovima, Helez o NATO-u, Konaković o Kosovu, a Forto o javnom servisu se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus