Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Nevzudin Hrustić optužen za pljačku. Sef sa 184.000 KM, težak 250 kg, odnijeli iz banke

Nevzudin Hrustić (51) iz Kaknja optužen je za krađu 184.000 KM iz Pavlović International Bank a.d. u Han Pijesku.

Novac se nalazio u sefu teškom 250 kilogama koji je optuženi zajedno sa još nepoznatim saradnicima iznio iz banke.

Nevzudin Hrustić: Terete ga za tešku krađu

Optužnicu, koja Hrustića tereti za tešku krađu, podiglo je Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu. Potvrdio je Okružni sud u tom gradu.

Prema optužnici provala se dogodila 14. maja 2015. godine u ulici Srpske vojske u Han Pijesku. Kako se navodi, Hrustić je sa više nepoznatih osoba onesposobio alarm na vanjskom zidu objekta.

Onda su pomoću ljestava došli do električnih i telekomunikacionih kablova koje su presjekli. Potom su provalili ulazna vrata i ušli u poslovnicu Pavlović banke.

“Izvršili su premetačinu. Potom su demontirali metalnu kasu, težine oko 250 kilograma, u kojoj se nalazilo oko 184.000,00 KM. Kasu su iznijeli iz objekta. Natovarili su u nepoznato vozilo i odvezli”, stoji u optužnici.

Provalu u Pavlović international banku snimile su nadzorne kamere. Na snimcima se vidi da je pljačka trajala nevjerovatne 22 minuta.

Kako se vidi na snimcima sef je bio fiksiran za pod. Lopovi su ga izvalili iz ležišta. Potom su pokušali da ga isjeku odgovarajućim alatom.

Kada u tome nisu uspjeli, sef su kroz balkon izbacili u obližnji potok. Potom su ga natovarili i odvezli sa sobom, prenosi Glas Srpske.

Pomenuta banka u Han Pijesku nalazila se svega 100 metara od Policijske stanice. Iako su provalnici stvarali veliku buku, tu noć niko nije reagovao. Pljačka je primijećena tek ujutro kada su radnici banke došli na posao.

Nevzudin Hrustić ima policijske dosije. Povezivan je sa serijom pljački u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Hapšen je u oktobru 2008. godine u Srbiji kao član provalničke grupe Vjekoslava Jasike zvanog Mali Keka iz Beograda.

Policija ih pratila

Grupa je “pala” nakon pljačke pošte u Ćenti kod Zrenjanina. Policija je ovu grupu mjesecima pratila i uhvatila u zamku.

Sumnjalo se da su odgovorni za provale u šest banaka i pošte u okolini Beograda, Čačka, Novog Pazara… U tim provalama korišten je isti modus operandi kao i u provali u Pavlović banke.

Prema nezvaničnim informacijama, jedan od krunskih dokaza protiv Hrustića je njegov DNK, koji je otkriven na mjestu pljačke Pavlović banke.

Na osnovu istog traga rasvijetljena je i provala u poslovnicu Pavlović banke u Driniću kod Petrova. Iz ove je banke u noći između 4. i 5. augusta 2014. godine na identičan način ukraden sef sa oko 160.000 KM.

Zbog te provale PU Banjaluka je u septembru 2015. godine za Hrustićem raspisala potragu.

Raport.ba