Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Nije sigurno da će SBiH podržati Bradaru za predsjednicu FBiH!? Čavalić: Program, pa ćemo vidjeti dalje

Izabrano rukovodstvo Federacije BiH ni danas nije postiglo dogovor o tome ko će biti predsjednik ovog entiteta.

Lidija Bradara (HDZ), Refik Lendo (SDA) i Igor Stojanović (SDP) nisu postigli konsenzus jer je Lendo bio protiv toga da Bradara bude predsjednica.

To znači da će o tome odlučivati Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Tu bi parlamentarna većina koju navodno imaju Osmorka i HDZ trebali ispoštovati raniji dogovor o tome da Bradara bude predsjednica, što bi omogućilo kasnije da Nermin Nikšić bude premijer.

Glasanje oko pitanje predsjednika FBiH bit će i naredni test za Osmorku, odnosno za parlamentarnu većinu.

Od ranije se špekulira da SBiH i NES nisu čvrsto uz dogovor, a poznato je da oni sve češće iskaču čudnim saopćenjima.

Kontaktirali smo zastupnika SBiH-a Admira Čavalića. Međutim, on trenutno nije mogao dati jasan odgovor da li će SBiH podržati Bradaru za predsjednicu FBiH.

Admir Čavalić: Potrebno je odblokirati Federaciju BiH

Inače, NES i SBiH imaju osam zastupnika u Predstavničkom domu i važni su za većinu.

“Mislim da se moraju hitno odblokirati politički procesi na nivou Federacije BiH. Moramo svi biti svjesni jedne činjenica da blokade ne mogu nikome pomoći. Mislim da svi trebamo imati samo jedan zajednički cilj. Cilj da se što prije okonča ova tehnička Vlada FBiH. Trenutna situacija nije dobra ni za građane, ali ni za privrednike u Federaciji BiH. To treba da bude naša ključna misija da se formira nova vlada i to u skladu sa demokratskim praksama”, kazao nam je Čavalić.

Potom je dodao:

“Na taj način održavamo institucije. Pokazali smo da smo vrlo konstruktivni da pratimo programe te da se držimo i pismenih i usmenih dogovora. Vjerujem da će tako biti i u budućnosti i pri izboru rukovodstva Federacije BiH”, istaknuo je.

Na naše pitanje da li to znači da će SBiH podržati Lidiju Bradar za predsjednicu Federacije BiH, Čavalić nam je kazao:

“Neću vam konkretno odgovoriti na pitanje. Edina Gabela (SBiH) učestvovala je oko pregovora za zasjedanje u utorak. Mi smo to podržali i vidjet ćemo dalje. Treba se fokusirati na koalicioni program, da se to finalizira i na bazi toga podržati nekog pojedinca/pojedinku”, istaknuo je Čavalić.

U razgovoru za naš portal, Čavalić se osvrnuo i na opstrukcije SDA u proteklom periodu oko izbora rukovodstva Federacije BiH.

“Mislim da postoje iskreni političari koji smatraju da treba formirati Vladu FBiH. Nažalost, postoje i oni koji govore u teoriji da to treba, dok u praksi svojim djelima pokazuju da rade sve protiv formiranja nove Vlade FBiH.

Ponavljam, interes svih politčkih aktera treba da bude da se ujedine oko formiranja Vlade FBiH, bez obzira iz koje političke opcije dolazili i bez obzira da li će to biti politički profitabilno za tu političku opciju. Apelujem na sve partije da zajednički radimo kako bi učinili sve da skinemo tu tehničku vladu i uspostavili novu Vladu FBiH. SDA treba da radi na način da se uklone sve sistemske blokade i da zajedno za nama rade na tome da se skine tehnička vlada i uspostavi nova”, kazao je Čavalić.

Međuti, Čavalić smatra da kod nas još uvijek nisu krenule prave blokade te se nada da istih ne bi trebalo ni doći.

“U utorak ako se potvrdi predsjednik i potpredsjednik FBiH od tog dana teku potencijalni rokovi za neku blokadu. Tek tada ćemo vidjeti ko će preuzeti tu odgovornost da blokira. Nadam se da to neće biti ni SDA, a isto tako ni SDP i HDZ. I oni su u mogućnosti da to urade. Od tog datuma imamo 30 dana da se nešto desi. Mislim da nakon 30 dana slijede neke od opcija razrješenja situacija”, zaključio je Čavalić.

Raport.ba