Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Nikad gore vrijeme za bh. rudare. Loši uslovi rada, štrajkovi, korupcijske afere i ogromni dugovi potresaju rudnike

Rudari tuzlanskog rudnika Kreka su obustavili proizvodnju, jer im nisu uplaćene plate i naknade za oktobar.

Proizvodnja je obustavljena u utorak, 22.novembra u sedam sati ujutro, potvrdio je predsjednik Sindikata Rudnika uglja “Kreka” Zuhdija Tokić za Radio Slobodna Evropa (RSE).

“Nismo mi u štrajku, mi smo u radnom neposluhu. Znači nema proizvodnje. Razlog je nepoštivanje kolektivnog ugovora od strane poslodavca i vlasnika.

Proizvodnja obustavljena i u Zenici

I radnici će, čim se isplati plata odnosno ispoštuje kolektivni ugovor, krenuti sa proizvodnjom“, rekao je Tokić.

Proizvodnja je obustavljena i u rudniku u Zenici. Razlog je što nisu dobili platu za oktobar. Nisu dobili ni topli obrok za septembar, potvrđeno je za novinsku agenciju Fena.Zenički rudnik zapošljava oko 930 radnika, prenosi Glas Amerike.I tuzlanski i zenički rudnik pripadaju Koncernu Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine. U okviru ovog koncerna je još pet rudnika.Rudari svih sedam rudnika koncerna su obustavili rad i u novembru 2021. godine. Tada su protestovali pred zgradom Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

Nakon protesta, postignut je sporazum. On je predviđao uvezivanja staža svim radnicima u rudnicima uglja i osiguravanje sredstva za izmirenje obaveza za njihovo penzionisanje.

Rudnici u vlasništvu Elektroprivrede BiH su najveći proizvođači uglja. U njenim rudnicima i termoelektranama na ugalj radi oko 12.000 radnika i 4.000 kooperanata.

Od osam rudnika iz Federacije BiH, pozitivno posluje jedino rudnik Gračanica, u srednjoj Bosni.

BiH ima 14 aktivnih rudnika uglja

Poslovanje ostalih rudnika je obilježeno lošim uslovima rada, štrajkovima, korupcijskim aferama i gomilanjem gubitaka u poslovanju. Gubici su dosegli 900 miliona maraka.Bosna i Hercegovina ima 14 aktivnih rudnika uglja. Deset je u javnom, a četiri u privatnom vlasništvu.

Od tog broja, njih osam su u vlasništvu entiteta Federacija BiH i njenog javnog preduzeća Elektroprivrede BiH. Dva su u vlasništvu Elektroprivrede drugog entiteta, Republike Srpske.Više od 95 posto godišnje proizvodnje uglja u BiH se iskoristi kao gorivo za proizvodnju struje u pet termoelektrana – Tuzli, Ugljeviku, Stanarima, Kaknju i Gacku.

To osigurava energetsku nezavisnost. Zbog toga je BiH jedina zemlja u regiji koja izvozi značajne količine struje.

Tek manji dio uglja se koristi u industriji, toplanama, školama i za grijanje domaćinstava.

Raport.ba