Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Nikšić o sporazumu s HDZ-om: Dino je malo preletio… SDP želi promijeniti Izborni zakon

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, govorio je večeras u Banjoj Luci o sporazumu s HDZ-om te odnosima unutar Osmorke ali i sa SDA te procesu formiranja vlasti.

Kazao je da se na državnom nivou može vlast previti bez bilo koga, ali da to nije relano.

“Nije realno da se formira bez barem jednog od tih partnera jer je poznato da se na nivou Federacije BiH ne može formirati vlast bez HDZ-a. Tako da HDZ dopusti formiranje vlasti u Federaciji u kojoj je on, a da pusti da se drugačije formira vlada na nivou BiH, to prosto nije moguće”, jasan je bio Nikšić.

Međutim, kaže da je SNSD moguće zaobiću na nivou BiH i to u slučaju da se ide s opoziijom. Ali…

SDP želi da se donose novi Izborni zakon

“Kada bi opozicija pokazala malo odlučnosti da bude zaista opozicije i da je spremna da kaže neke stvari. Nema nikakvih radikalnih uslova. Ima da kažemo da smo spremni da radimo na evropskom putu, izvršavati obaveze, planirati put BiH, članstvo u NATO savezu. A imati retoriku potpuno identičnu kao pozicija u RS u odnosu na državu BiH i instituciju i očekivati da ste poželjniji, mislim da kad razgovarate o partnerstvu, pa i između muškarca i žene mora se naći neki dogovor. Razgovarat ćemo, pa vidjet ćemo šta će biti”, naveo je Nikšić.

Jedno od pitanja bilo je i da li sporazum Osmorke i HDZ-a podrazumjeva izmjene Izbornog zakona.

Nikšić je kazao da je SDP za to da se izmjeni Izborni zakon.

“U programu stoji da ćemo raditi i tu je jedan od uslova na Izbornom zakonu. Ali nigdje ne stoji onako kako to želi HDZ. I SDP želi da se donese novi Izborni zakon, treba nam. Pogledajte šta se dešava od izbora, kradu se ljudi. Radit ćemo na tome da primaknemo stavove da dođemo do Izbornog zakona koji će biti prihvatljiv svim političkim partijama i onda naravno, od koga će koristi imati građani”, istakao je lider SDP-a.

On je komentirao i izjavu Elmedina Konakovića koji je na FTV-u kazao da je program uglavnom pisao HDZ. O sporazumu s HDZ-om i o tome ko ga je pisao, Nikšić kaže da su ga pisali svi i da je Konaković ‘malo preletio’.

“Dobro, malo je Dino preletio tom izjavom. Ništa ružno nije rekao, ali ni Dino ni ja nismo učestvovali u kreiranju sporazuma. Učestvovale su naše radne grupe koje su sjedile u SDP-u i uopšte je nevažno, oni su zajedno došli do teksta sporazuma, i potpuno je nevažno je li 70 posto sporazuma napisala jedna stranka.Tehnika pripreme sporazuma je bila da su sve političke partije Osmorke poslale svoje viđenje i želje. Onda smo to sublimirali u jedan program. HDZ je poslao program svojih partnera i onda smo ta dva programa na sastanku radnih grupa u SDP-u dogovorili. Nevažno ko ga je pravio. Dino neće tu da gura prst u oko”, jasan je Nikšić.

O SDA i odnosu sa HDZ-om

Što se tiče blokada na nivou FBiH, Nikšić kaže da su u proteklom periodu i HDZ i SDA blokirale.

“Imali smo Federalnu vladu koja je četiri godine bila u tehničkom mandatu. Dakle, ništa novo kad je u pitanju njihov odnos. Mi gradimo odnos na principu povjerenja, razgovora. To je jedna od ključnih razlika i ključni razlog što je HDZ tako nastupao. Niko nije nerazuman da smatra da će biti samo onako kako on kaže. Svi znamo o čemu govorim, da je SDA izigrala taj dogovor. E, mi nećemo potpisati nešto oko čega se ne možemo dogovoriti i ne treba se niko plašiti, pogotovo ne SDA da ćemo mi nešto izdati”, poručio je Nikšić.

Od SDA, kaže, u sljedećem periodu očekuje da kao opozicija podrži sve ono što je dobro za građane, a da poziciju kritikuje tamo gdje griješe.

Raport.ba