Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Novo istraživanje pokazalo: I građani BiH sve više posežu za konzumiranjem antibiotika bez konsultacije s ljekarom

Građani Bosne i Hercegovine sve češće posežu za konzumiranjem antibiotika bez adekvatne konsultacije s ljekarom. Potvrđuje ovo i novo istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije za regiju Evrope koje je provedeno je u 14 zemalja. Međutim ti zemljama nalazi se i BiH.

Kako je navedeno u novom istraživanju, jedna od tri osobe koristi antibiotike koji im nisu propisani.

Ljekarski recept

Samo dvije trećine osoba u 14 zemalja evropske regije WHO, koje su učestvovale u nedavnom istraživanju, su izjavile da su svoju posljednju kuru antibiotika dobile uz ljekarski recept. Istraživanje je provedeno u Albaniji, Armeniji, Azerbejdžanu, Bjelorusiji, Bosni i Hercegovini, Gruziji, Kazahstanu, Kirgistanu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Republici Moldovi, Tadžikistanu, Turskoj i Uzbekistanu. Jedna od tri osobe je koristila antibiotike preostale od posljednjeg puta kada su im prepisani. Ili ih je dobila bez recepta, u apoteci ili na nekom drugom mjestu. Ovo je najmanje tri puta više nego što je to zabilježeno u zemljama Evropske unije i Evropskog ekonomskog prostora (EU/EEA), kako se navodi u najnovijem istraživanju urađenom među građanima Evropske unije. Navedeni preliminarni rezultati dolaze iz novog istraživanja o poznavnju, stavu i odnosu prema pitanju antimikrobne rezistencije (AMR), koje je po prvi put urađeno u istočnom dijelu regije. Uključujući tu područje Kavkaza i Centralnu Aziju.

Zablude o upotrebi antibiotika

Samo na području EU/EEA, više od 35. 000 osoba svake godine umre kao direktna posljedica infekcija koje su postale neizlječive antibioticima. “Kada se antibiotski lijekovi previše koriste, ili duži vremenski period ili kada nisu potrebni, bakterije postanu otporne na njih,” objašnjava dr Danilo Lo Fo Wong. On je regionalni savjetnik za kontrolu antimikrobne rezistencije pri WHO.

Potom se navodi, da je 50 posto ispitanika u zemljama u kojima se vršilo istraživanje izjavilo da je tokom protekle godine koristilo antibiotike.

“To je dvostruko više nego što je slučaj u zemlja EU/EEA u istom periodu. 61% ispitanika također nisu znali da antibiotici ne djeluju protiv virusa. Preko polovine njih pogrešno vjeruje da su oni učinkoviti protiv prehlade. U zemljama EU/EEA, polovina ispitanika vjeruje da antibiotic djeluju protiv virusa. To je netačno”, navedeno je.

Raport.ba