Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

NSRS usvojila neustavni zakon o imovini

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) nakon višesatnog zasjedanja usvojili su Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Ova odluka je donesena uprkos tome što je Ustavni sud BiH takav sadržaj već jednom stavio van snage.

Naime, ova tačka dnevnog reda se našla na 5. posebnoj sjednici NSRS. Poslanici su se satima raspravljali. Na kraju su definisali da je riječ o suštinski istom zakonu, koji je već jednom poništen.

Ovim zakonom se uređuje svojina koju koriste subjekti koji vrše tu vlast od potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, ali ne i svojina koja je do 31. decembra 1991. godine bila upisana kao imovina bivše Socijalističke Republike BiH.

U skupštinskoj sali tokom sjednice bilo je prisutno negodovanja probosanskih stranaka. 

Za Klub Pokreta za državu i probosanske stranke sporno je sama nadleženost Republike Srpske da uopšte normira pitanja imovine. Za njih su to državna posla.

Kako je kazao Ramiz Salkić u potpunosti podržavaju da se se svi resursi u značajnoj mjeri stavlje na raspolaganje.

“Ali postoji put kako do toga doći, ovo sigurno nije put kako da dođemo do rješenja. Pozivam vas da povučete ovaj zakon iz procedure da sa vašim miroljubivim partnerima riješite ovo pitanje na nivou BiH”, rekao je Ramiz Salkić danas.

Podsjetimo, Milorad Dodik, predsjednik RS, kazao je danas da neće biti razgovora o državnoj imovini i da je to pitanje riješeno Ustavom BiH.

Za njega o tome više nema rasprave.

“A špekulacijama iz Sarajeva i Ustavnog suda je dovedeno u pitanje. To što su oni doveli u pitanje, ne znači da smo mi”, rekao je Dodik.

Raport.ba