Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Obilježena 25. godišnjica smrti generala Mustafe Hajrulahovića Talijana

Članovi porodice, prijatelji, saborci, te mnogobrojne zvanice danas su odavanjem počasti i polaganjem cvijeća obilježili 25 godina od smrti generala Mustafe Hajrulahovića Talijana, istinskog heroja odbrane i patriote koji je zadužio domovinu BiH.

Današnjem obilježavanju prisustvovao je i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, a ovim povodom prisutni su se prisjetili generala Hajrulahovića.

“Naša obaveza i zadatak jeste kontinuirano podsjećanje na časnu borbu naših saboraca, sjećanje na velika imena koju su iznjedrila borbena dejstva. Mustafa Hajrulahović svoje ime upisao je u temelje naše domovine, a kolektivno njegovanje kulture sjećanja naša je trajna obaveza”, poručio je ministar Osmanović, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Mustafa Hajrulahović rođen je u Banjoj Luci 22. januara 1957. godine. Završava Mornaričku vojnu akademiju sa odličnim ocjenama, a nakon toga školu za pomorskog diverzanta ili preciznije postaje stručnjak za diverzije na moru i kopnu. Kao najbolji među diverzantima, postaje komandant odreda, a zatim i diviziona.

Bio je prvi ratni komandant 1. korpusa AR BiH, general Armije RBiH. Preminuo je 8. marta 1998. godine.

Raport.ba