Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Objavljena je lista najmoćnijih pasoša svijeta u 2023.godini. Pogledajte na kojem je mjestu BiH

Prema najnovijem izvještaju koje je objavila londonska istraživačka kompanija za globalno državljanstvo i prebivalište Henley & Partners trio azijskih zemalja je za svoje stanovnike osigurao najveću slobodu putovanja od bilo koje druge zemlje. U ovom tromjesčnom izvještaju navedena je lista najmoćnijih pasoša svijeta u ovoj godini.

Ovo je lista najmoćnijih pasoša

Između ostalog, navedeno je da građani Japana uživaju pristup bez viza ili uz vizu na zahtjev u rekordne 193 destinacije širom svijeta. I to odmah ispred Singapura i Južne Koreje čiji građani mogu slobodno posjetiti 192 zemlje u svijetu.

Sada kada se Azija i Pacifik otvaraju nakon Covida, veća je vjerovatnost da će njeni građani ponovno koristiti tu slobodu putovanja. Prema najnovijem izdanju Henley Passport Indexa, koje se temelji na podacima Međunarodnog udruženja zračnog prometa (IATA), globalna putovanja vratila su se na nivo od oko 75 posto prije pandemije.

Ispod prve tri azijske zemlje nalazi se mnoštvo evropskih zemalja. Na samom vrhu su Njemačka i Španija, a odmah nakon su Finska, Italija i Luksemburg. Njemačka i Španija su izjednačene sa 190 “slobodnih” destinacija. Dok su ove tri zemlje sa 189.

Potom, na listi se nalaze Austrija, Danska, Nizozemska i Švedska koje su izjednačene na petom mjestu. Dok su Francuska, Irska, Portugal i Ujedinjeno Kraljevstvo na 6. mjestu.

Novi Zeland i Sjedinjene Države pojavljuju se na broju 7, uz Belgiju, Norvešku, Švicarsku i Češku.

Državljani Afganistana opet su na dnu indeksa i mogu pristupiti samo 27 zemalja bez prethodnog traženja vize.

Kako su rangirane zemlje regije

Kada je riječ o našoj zemlji, situacija je sljedeća. Prema ovom izvještaju Bosna i Hercegovina nalazi se na 49. mjestu sa 118 destinacija na koje njezini stanovnici mogu putovati bez viza. Bolje od BiH su rangirane Srbija na 38. mjestu sa 136 destinacija, Sjeverna Makedonija na mjestu 44 i 125 destinacija. Potom, Crna Gora jedno mjesto niže i 124 destinacija. Dok je Hrvatska najbolje pozicionirana na 18. mjestu i 174 bezviznih destinacija.

Najlošije pozicionirano je Kosovo na 101. mjestu i sa tek 41 destinacijom na koju korisnici kosovskog pasoša mogu putovati bez vize. Nositelji albanskog pasoša mogu slobodno putovati na 115 destinacija. Albanija se prema Henley Passport Indexu nalazi na 51. mjestu.

Raport.ba