Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Očekuje se odluka o predsjedniku Suda BiH. Ranko Debevec jedini kandidat

Hoće li sadašnji predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec ostati predsjednik ove pravosudne institucije odlučit će Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH već naredne sedmice.

Ako sve procedure budu ispoštovane, Debevec bi 18. januara mogao biti imenovan na drugi mandat predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, prenosi BHRT.

Ranko Debevec: U ponedjeljak intervju

Ranko Debevec jedini je kandidat za tu poziciju nakon što je Dubravku Čampari odbačena prijava, zbog toga što obnaša funkciju tužioca.

Po trenutno važećoj legislativi, za predsjednika Suda Bosne i Hercegovine može se samo kandidovati sudija tog suda.

U ponedjeljak u 11 sati bit će održan i intervju sa Debevcem. Nakon toga će podvijeće odlučiti da li će kandidata predložiti za dalju proceduru za sjednicu Vijeća, koja će biti održana 17. i 18. januara.

Predsjednik VSTV BiH Halil Lagumdžija poručio je da će on biti izuzet iz procesa odlučivanja o imenovanju Ranka Debevca, Jer, i on i on sudija Suda BiH.

“Ako odluka bude “da”, na sjednici Vijeća će se naći imenovanje predsjednika Suda na dnevnom redu. U toj situaciji bi se desilo ono što se desilo i oko Kajganića jer smo mi na podvijeću tada donijeli odluku da se ne ide sa jednim kandidatom.

Ocjena Vijeća

Onda bi takav jedan prijedlog, da se ne ide, morao proći ocjenu Vijeća. Vijeće bi, ipak, finalno odlučilo da li da se ide sa jednim kandidatom ili ne”, objasnio je Lagumdžija.

Procedure u imenovanju čelnika pravosudnih institucija u BiH su posljednjih godina prilično otvorene i transpаrentne, sa manjim odstupanjima, poručuju pravni stručnjaci.

Tvrde i da je riješena nacionalna struktura prilikom imenovanja u pravosudnim institucijama. To ranije nije bio slučaj. Ovo pitanje je također bilo prepoznato i u izvještaju njemačkog stručnjaka Rajnharda Pribea.

“Generalno, mislim da se o oba postupka dosta zna, znamo skoro sve. Otvoreno će se razgovarati. Mislim da ono što odluči Vijeće ne treba dovoditi pod neku veliku sumnju”, kaže Arben Murtezić iz Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH.

Raport.ba