Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Odbijen zahtjev SNSD-a za poništenje naredbe CIK-a o otvaranju vreća i ponovnom brojanju

Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD je Sudu BiH podnio zahtjev za ocjenu zakonitosti Naredbe Centralne izborne komisije BiH od 10.10.2022. godine, koja se odnosi na otvaranje vreća i ponovno kontrolno brojanje glasačkih listića po službenoj dužnosti na svim redovnim biračkim mjestima za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, i predložio odgodu izvršenja osporenog akta.

Danas, 01.11.2022. godine Sud BiH je donio presudu kojom se odbija zahtjev SNSD-a za poništenje Naredbe Centralne izborne komisije BiH od 10.10.2022. godine.

Sud BiH u presudi pored ostalog navodi: „Ocjenjujući osnovanost prigovora o nezakonitosti predmetne naredbe, ovo vijeće je prije svega razmatralo i imalo u vidu ovlaštenja Centralne izborne komisije BiH u njihovoj ukupnosti, dakle, ne samo pojedine odredbe, nego cilj i smisao Izbornog zakona BiH i provedbenih propisa. Treba imati u vidu da Izborni zakon BiH, a ni podzakonski akti nisu ni regulirali upravo ovakvu situaciju koja je bila uzrok donošenja osporenog akta, pa kod takvog stanja stvari valja razmotriti preduzetu radnju u ukupnosti ovlaštenja Centralne izborne komisije BiH, prije svega odgovornosti ove komisije za cjelokupan izborni postupak. Preduzeta radnja izdavanja naredbe u već navedenim okolnostima, u cjelosti je u funkciji ispunjavanja osnovnog zadatka Centralne izborne komisije BiH, da utvrdi i objavi tačne i potpune rezultate izbora.“

Podsjećamo da je Sud Bosne i Hercegovine 26.10.2022. godine donio Rješenje kojim je odbijen i zahtjev SNSD-a za odgađanje izvršenja Naredbe Centralne izborne komisije BiH od 10.10.2022. godine.

Vijest Odbijen zahtjev SNSD-a za poništenje naredbe CIK-a o otvaranju vreća i ponovnom brojanju se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus