Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Oglasili se iz CIK-a: Zadnja sjednica je bila užasna, amaterizam. Dugujemo građanima izvinjenje

Na 79. hitnoj sjednici CIK-a koja je održana u subotu poslijepodne članica CIK-a Vanja Bjelica Prutina osvrnula se na sjednicu CIK-a na kojoj je usvojena odluka o dopuni odluke o utvrđivanju rezultata Općih izbora kada su utvrđeni i rezultati za nivo predsjednika/potpredsjednika RS nakon ponovnog brojanja glasova.

Amaterizam CIK-a

„Želim javnosti u svoje lično ime da se izvinim za amaterizam koji je nažalost došao do izražaja na toj sjednici, a mislim da je rezultat činjenica da sjednica nije bila pripremljena na odgovarajući način. Na to sam upozorila na početku sjednice kada sam predložila da se prije odluke o utvrđivanju rezultata razmatra izvještaj Glavne kontrole pa da onda nakon razmatranja izvještaja Glavnog centra za brojanje i kontrolora za skladište, i nakon što to sve dobro izanaliziramo da zakažemo sjednicu na kojoj ćemo donijeti dopunsku odluku o utvrđivanju rezultata. Moja odgovornost je u tome što sam ipak uzela učešće u toj sjednici iako ona nije bila spremna. Mislim da javnosti dugujemo izvinjenje“, kazala je Bjelica Prutina.

“Posljednja sjednica je bila užasna”

Članica Irena Hadžiabdić je kazala da ova komisija prije nego što potvrdi rezultate ako ih uopšte potvrdi jer se čekaju odluke Suda BiH treba pripremiti jedno detaljno obrazloženje ili jednu press konferenciju u završnici objave rezultata.

„Ako smo pogriješili zašto smo pogriješili, zašto je nastupila konfuzija, dugujemo to javnosti jer je ova posljednja sjednica bila užasna. Svako razmišlja o svom dijelu krivice. U ovom finišu su nam se desili neki nedopustivi propusti. Greške se događaju. Svi smo jako umorni i sada već imamo veliki pritisak, mene zanima pritisak javnosti, razočarenje javnosti, zanima me što institucija u koju smo toliko puno ulagali gubi na ugledu. Moramo u naredna dva dana izanalizirati sve naše probleme, gdje smo, greške koje smo imali. Mi smo imali prvu grešku sa izbornim pragom u objavi utvrđenih rezultata što je služba i priznala.

To smo popravili ali se nismo izvinili javnosti za greške koje naše osoblje napravi. Bio je veliki pritisak da se u rokovima nešto završi i to je što nam otežava cijelu situaciju. Imamo ozbiljan problem ovo što se desilo na sjednici je naša druga velika greška, nama se ne smije ništa više dogoditi do kraja ako uopće uspijemo potvrditi rezultate za sve nivoe. Prekrupno je da bismo samo prešli preko toga“, kazala je Hadžiabdić.

Potrebno izvinjenje CIK-a

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović je kazao da je potrebno da se CIK izvini javnosti.

„Došao je do izražaja zamor i možda jedan dugoročni proces koji radimo. Jednom državnom organu takve stvari se ne smiju dešavati. Nadam se da će iz toga svi da izvuku pouke“, kazao je Arnautović.

Najavio je da će se izvršiti potpuna analiza svega što se dogodilo tokom postizbornog procesa u naredna dva-tri dana. 

Šantić ne podržava stavove kolegica

Član CIK-a Ahmet Šantić koji se u sjednicu uključio putem telefona kazao je da ne podržava stavove kolegica i da mu nije jasno zašto sada barem jedna potpuno mijenja stav.

„Potrebna je analiza, ali to je stvar unutrašnje analize. Što se tiče eventualnih konfuzija na samoj sjednici njih je bilo. Mislim da smo se izvinili i reagovali smo i javnosti smo rekli o čemu se radi. Način vođenja sjednice i odluka koje su donesene potpuno podržavam“, kazao je Šantić.

Željko Bakalar: Bilo je konfuzije

Željko Bakalar, član CIK-a također se uključio telefonom i kazao da jeste bilo konfuzije prilikom objave rezultata za potpredsjednike RS-a.

„Mi smo utvrdili rezultate nakon ponovnog prebrojavanja, rezultati su objavljeni, žalbeni rokovi teku i zahtjevi za ponovno prebrojavanje. Mi ćemo se po žalbama izjasniti, odlučiti i proslijediti ih Apelacionom vijeću Suda BiH. Što se tiče našeg rada trebamo analizirati i trebamo da se konsolidiramo iz razloga što nezadovoljni politički subjekti i kandidati koriste ono što se desilo da nas opanjkavaju. Mi trebamo unutar institucije raspraviti o svemu što se desilo, kako bismo otklonili nedostatke koji su se desili i da privedemo ovaj izborni proces kraju. Ukoliko bi Sud produžio svojim odlukama te rokove, u svakom drugom slučaju ne trebamo podleći pritisku medija, političkih subjekata i kandidata“, kazao je Bakalar.

Vlado Rogić, član CIK-a nije učestvovao u diskusiji već se samo složio za zaključkom koji je CIK donio prije diskusije. 

Raport.ba