Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Oglasili se iz Udruženja sudija i tužilaca BiH povodom presude u predmetu “Zijad Mutap”

Zajedničko koordinaciono tijelo udruženja sudija i tužilaca Bosne i Hercegovine povodom medijskih reakcija i natpisa na socijalnim mrežama o prvostepenoj presudi Suda BiH u predmetu “Zijad Mutap i drugi” skreće pažnju članovima udruženja i javnosti na pretjerani stepen neprimjerenosti reakcije i dodatno produbljivanje nepovjerenja prema pravosuđu.

– Tim povodom podsjećamo na našu delikatnu i složenu obavezu da sudimo nezavisno i nepristrano na bazi predočenih dokaza i nedvosmisleno utvrđenih činjenica, a da se pritom ne priklanjamo očekivanjima javnosti i eventualnim predrasudama i željenim ishodima. Na ovaj poziv možemo odgovoriti samo donošenjem zakonite i pravilne presude. Ona će biti pravedna ako je provedena predviđena procedura i ako je donešena na osnovu nedvosmisleno utvrđenih dokaza. Odstupanje od ovog aksioma uvodi pravosuđe u zonu proizvoljnog dijeljenja pravde koja stoji izvan zakonskih odredbi – saopćeno je iz Zajedničkog koordinacionog tijela udruženja sudija i tužilaca BiH.

ZKT ima obavezu da se usprotivi takvim trendovima i ovom prilikom poziva na odgovorno korištenje javnog prostora i neostrašćenu i stručnu analizu i interpretaciju sudskih odluka, poručili su.

Naglasili su da uvjerljivost i prihvatljivost bilo koje sudske odluke se može i smije provjeravati samo na osnovu njenog detaljnog obrazloženja kroz predviđeni institucionalizirani postupak, te adekvatnu i konstruktivnu kritiku stručne i opće javnosti.

– Takvu mogućnost osigurava dvostepenost postupka i upravo ima za cilj kontrolu donošenja odluka. Donošenje konačnih zaključaka i podizanje tenzija na bazi izricanja prvostepene presude ZKT smatra krajnje neodmjerenom reakcijom koja ne vodi računa o posljedicama po dignitet suda i bosanskohercegovačkog pravosuđa. ZKT zbog toga osuđuje ishitrene neargumentovane reakcije i uvredljive stavove o presudi ovog vijeća i pravosuđa u cjelini – istakli su iz Zajedničkog koordinacionog tijela udruženja sudija i tužilaca BiH.

Podsjetili su sve nosioce pravosudne funkcije na složenost stanja u bh. pravosuđu i izrazito visokog stepena nepovjerenja javnosti u njihov rad, te da ih društvena uloga koja im je povjerena obavezuje da svakom odlukom (tužilačkom i sudskom) grade pravednije, otpornije i naprednije društvo koje će imati volju, mogućnost i kapacitet da se uspješnije nosi sa znakovima ovog vremena.

Vijest Oglasili se iz Udruženja sudija i tužilaca BiH povodom presude u predmetu “Zijad Mutap” se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus