Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Ogrešević: NES je podržao ukidanje akciza na gorivo. Još 2017. smo bili protiv toga

Predsjednik Narodnog evropskog saveza Nermin Ogrešević na svom je Facebook profilu objavio da ova stranka nema dileme kada su u pitanju interesi građana, te je u skladu sa tom politikom podržala inicijativu za ukidanje akciza na gorivo.

-Narodni evropski savez (NES) Bosne i Hercegovine podržao je ukidanje akciza na gorivo u Predstavničkom domu Parlamentu BiH. Mi u NES-u nikada nemamo dileme kada su u pitanju interesi građani. U ovom slučaju jasno je da će ukidanje akciza pomoći građanima pogođenim velikom krizom, jer će gorivo pojeftiniti i do 40 feninga.

Ogrešević je podsjetio da je još 2107. godine bio protiv toga, zbog sumnje u transparentno trošenje prikupljenih sredstava.

-Da podsjetim, mi smo još 2017. godine prilikom povećanja akciza bili protiv toga, prije svega jer smo sumnjali u transparentno trošenje prikupljenih sredstava. Javnost se nakon pet godina uvjerila da smo bili u pravu!

Lider NES-a je podsjetio da su se te sumnje pokazale opravdanim, jer od milijardi maraka koje su prikupljene nije finansiran nijedan značajan projekat.

-Od 2017. godine prikupljene su milijarde maraka, a u velikim dijelovima Bosne i Hercegovine nije realiziran niti jedan projekat finansiran sredstvima prikupljenih od akciza, prije svega u Krajini, Tuzli… Umjesto za cestogradnju i razvoj zemlje, nesposobne vlasti sredstva prikupljena od akciza koristile su za krpljenje budžetskih rupa, povećavanje administracije, odnosno za ukupnu budžetsku potrošnju.

-Građani su pet godina bili opterećeni bespotrebnim nametima, a da nisu imali skoro nikakve koristi od toga, zaključio je Ogrešević.

Raport.ba