Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

OHR poslao poruku Zoranu Milanoviću: Činjenice u vezi sa Srebrenicom su jasne i dobro utvrđene

Nedavni skandalozni ispad hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića tokom samita procesa Brdo-brijuni u Sloveniji kad je izjavio da u Srebrenici nije počinjen genocid izazvao je burne reakcije u BiH i regionu.

U vezi sa skandaloznom izjavom Milanovića oglasio se i Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, te podsjetio hrvatskog predsjednika da su činjenice u vezi sa Srebrenicom jasne i dobro utvrđene.

1/3 In connection with recent media reports on alleged statements made during the Brdo-Brijuni Process summit in Slovenia, the High Representative reiterates that the facts regarding Srebrenica are clear and well-established.

— OHR BiH (@OHR_BiH) September 17, 2022

“U vezi s nedavnim medijskim izvještajima o navodnim izjavama danim tokom samita procesa Brdo-Brijuni u Sloveniji, visoki predstavnik ponavlja da su činjenice u vezi sa Srebrenicom jasne i dobro utvrđene.

Zločin genocida u Srebrenici presudili su međunarodni i domaći sudovi.

Visoki predstavnik je duboko uvjeren da je otvoreno suočavanje sa zločinima iz prošlosti i suočavanje sa njima apsolutno neophodno kako bi se izgradila klima za pomirenje i osigurala puna odgovornost pojedinaca kroz sistem kaznenog pravosuđa”, poručili su iz OHR-a.

Raport.ba