Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

OHR: Zašto Dodik odaje počast i klanja se Putinu, toj sramotnoj osobi?

Ponovo se oglasio OHR, sad o odlikovanju koje je Milorad Dodik uručio Vladimiru Putinu.

“Zašto rukovodstvo RS odaje počast Vladimiru Putinu, čovjeku koji krši ljudska prava i čije je djelovanje vjerodostojno nazvano ratnim zločinima? Predsjedik RS treba djelovati sa više mudrosti i odgovornosti, u interesu svih građana RS, a ne pokušavati se klanjati takvim sramotnim osobama”, naveo je OHR.

Why is RS leadership honoring Vladmir Putin, a man who violates human rights and whose actions have been credibly called war crimes? RS Pres. should act with more wisdom and responsibility, in the interests of all RS citizens rather than try to kowtow to such disgraceful persons.

— OHR BiH (@OHR_BiH) January 9, 2023

Oni su danas osudili proslavu neustavnog dana RS. Upozorili su da je visoki predstavnik Christian Schmidt kazao da će kršenje Ustava imati posljedice.

Dodik je jučer Putinu poslao posebno priznanje RS zbog prijateljstva.

“RS se danas zahvaljuje našim prijateljima. Zahvalni smo predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, svjetskom lideru. Ali, prije svega našem pouzdanom osloncu. Zahvaljujući njegovom poziciji i obnovljenoj snazi Rusije, glas i stav RS se čuje. A zahvaljujući Rusiji kao garantu Dejtona, naša pozicija je očuvana. Dakle, zato mu dodjeljujeno najvišu nagradu. Zahvalni smo mu što je prihvatio to ordenje”, naveo je Dodik.

Raport.ba