Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Olakšan prijem u službu Oružanih snaga BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH), kojim je olakšan prijem u službu Oružanih snaga BiH, pojednostavljuju procesi upravljanja karijerom profesionalnih vojnih osoba i na taj način pomaže bolja kadrovska popunjenost.

Izmjene i dopune tog zakona fokusirane su na redefiniranje pojma obuke za prijem u službu, omogućavanje trajanja javnog oglasa za prijem vojnika u OSBiH tokom cijele godine, kao i na pomjeranje starosne granice vojnika i podoficira u postupku prijema u čin podoficira ili oficira do navršenih 40 godina života u trenutku potpisivanja ugovora.

Predloženim izmjenama želi se osigurati veći interes mladih osoba zа prijem u kategoriju vojnika iz civilstva, zbog mogućnosti duže karijere i napredovanja.

Na taj bi se način osigurao kontinuitet operativne sposobnosti, te pravodobno i potpuno izvršenje misije Oružanih snaga sukladno Zakonu о odbrani BiH, tim prije što OSBiH nedostaje 1.215 profesionalnih vojnih osoba (oficira 222, podoficira 178 i vojnika 815).

Ministarstvo odbrane dostavit će Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u OS BiH Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po skraćenoj proceduri usvajanja.

Raport.ba