Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Opozicija u RS-u najavila proteste ispred RTRS-a: Neće biti “vuk pojeo magarca”

Opozicione stranke u Republici Srpskoj najavile su nove proteste u Banjoj Luci, nezadovoljne, između ostalog, radom i izvještavanjem javnog servisa Radio-televizije Republike Srpske.

– Dođi na protest jer slobodu moramo odbraniti – navodi se u poruci, koju je opozicija u Republici Srpskoj uputila građanima uoči njihovih trećih postizbornih protesta.

O razlozima za proteste koji će se održati u srijedu u 18.00 sati ispred zgrade Radio-televizije Republike Srpske, lideri opozicije sugovorili na pres-konferenciji.

Potpredsjednica PDP-a i kanidatkinja opozicije za predsjednika Republike Srpske Jelena Trivić kazala je da protesti neće stati, te da 1.000 razloga ima za proteste.

– Naš zahtjev je žalba CIK-u i Apelacionom vijeću Suda BiH, ali i zahtjevi sa prethodnih skupova. Rad pravosuđa i procesuiranje onih koji su učestvovali u krađama na izborima. Brojni su dokazi , a nema ni jednog epiloga. Sa tim nećemo stati. Kakvu god donijelo odluku Apelaciono vijeće, neće biti ‘pojeo vuk magarca’ i nikom ništa – istakla je Trivić.

Ona je kazala da neće ćutke gledati kako je građanima Srpske oteta izborna volja.

Trivić se osvrnula i na uticaj vladajućih struktura na rad RTRS-a.Ona je poručila da ostaje i zahtjev prema RTRS-u za objektivno izvještavanje i da prestanu etiketirati sve ljude koji drugačije misle od režima.

– RTRS je kuća svih nas. Trebala bi biti kuća svih građana. Pa i mi neke građane predstavljamo. Ne etiketirate vi nas. Vjerujte ja nemam problem s etiketama RTRS-a. Vi etiketirate sve one građane koji imaju slično razmišljanje kao mi – kazala je Trivić.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović se osvrnuo na odluku CIK-a da proglasi Milorada Dodika za pobjednika.

On je istaknuo da je poslano preko 300 stranica raznih dokaza koji su složeni sa pravnicima.

Borenović smatra da je riječ o žalbi koju pravosudna instanca ne može odbaciti, nego prihvatiti.

-Dovoljno je da se pogleda samo sadržaj žalbe koja ima na desetine i stotine raznih dokaza da se ovi kriminalni i koruptivni izbori za nivo predsjednika i potpredsjednika ponište u cijeloj RS i u skladu sa Izbornim zaokonom ove zemlje u roku od 14 dana ponove – rekao je Borenović.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) trebalo bi sutra da potvrdi zvanične rezultate Općih izbor., osim ako Apelaciono veće Suda BiH ne donese drugačiju odluku u odnosu na onu koju je donio CIK u vezi sa žalbama koje se odnose na ponavljanje izbora za nivo predsjednika i potpredsednike Republike Srpske.

Vijest Opozicija u RS-u najavila proteste ispred RTRS-a: Neće biti “vuk pojeo magarca” se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus