Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

OSA tvrdi da se protiv njih vodi hibridni rat

Iz Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH) oglasili su se zbog, kako kažu, sve učestalijih napada na njih. Iz ove Agencije oštro demantiraju navode medija o povezanosti rukovodstva Agencije sa osobama koje se dovode u vezu sa kriminalnim radnjama i organiziranim kriminalnim grupama. Također, naglašavaju da se protiv njih vodi hibridni rat.

Prezentovane informacije

“Ovakvi navodi pojedinih medija su potpuno neosnovani i proizvoljni. Analizirajući samo dio informacija koje je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH ustupila tužilaštvima i policijskim agencijama po članu 90. Zakona o OSA-i BiH, a koji navodi da generalni direktor prosljeđuje informacije u vezi sa ozbiljnim prijetnjama po sigurnost BiH zvaničnicima i drugim nadležnim tijelima i institucijama bez nepotrebnog odgađanja, od 2018. godine do septembra ove godine operativno je tretirano 49 osoba uz više od 870 informacija koje su prezentovane tužilaštvima i drugim policijskim agencijama”, navodi se u saopćenju OSA-e BiH.

Za navedene osobe detaljno je, kako se dodaje, obavještajno obrazložena nezakonita aktivnost koja će kasnije biti potvrđena i kroz dešifriranje kriptovanih telefona i aplikacija Sky i Anom.

IZ OSA-e BiH navode da je u toku ove četiri godine, na navedenom prezentovanom uzorku, Tužilaštvo BiH u vrijeme bivše glavne tužiteljice informacije ove Agencije samo primilo k znanju i, prema njihovoj procjeni, nisu se adekvatno postavili već su obavještajne podatke uzeli sa rezervom i nisu pokretali istrage.

Aplikacije Sky i Anom

“Tek u određenom broju slučajeva policijske agencije i tužioci Tužilaštva BiH su pokretali određene aktivnosti. Te aktivnosti su kasnije rezultirale tužilačkim istragama i sudskim procesima”, kažu iz OSA-e.

Obavještajno-sigurnosna agencija BiH je uz saradnju sa međunarodnim partnerskim agencijama godinama unazad ukazivala na potencijalno kriminalne aktivnosti više osoba. One će tek kasnije kroz dešifrovanje aplikacija Sky i Anom biti uhapšene i sudski procesuirane. Naglašavaju da je za ove aktivnosti Agencija je dobila priznanja u više navrata od međunarodnih partnera.

“Bez obzira na sve učestalije napade, koji imaju elemente intenzivnog hibridnog rata, OSA će i dalje nastaviti zakonom propisane aktivnosti. I dalje će sarađivati sa partnerskim agencijama u BiH, regiji i svijetu. Zaštita sigurnosti građana BiH, njenog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka su naš glavni zadatak. Nikakvi pokušaji destabilizacije plasiranjem lažnih vijesti neće nas omesti u našem radu i odbrani interesa građana i države BiH”, navodi se u saopćenju.

Raport.ba