Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Osman Mehmedagić se oglasio nakon američkih sankcija

Sve optužbe kojima je Ministarstvo finansija i trezora SAD-a obrazložilo odluku da me uvrste na listu sankcija su neistinite i nemaju apsolutno nikakvo uporište, tvrdi bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić.

Pozvao je Ministarstvo finansija ili druge institucije SAD-a da, ukoliko imaju bilo kakav dokaz koji potvrđuje iznesene optužbe i dovode u pitanje zakonitost njegovih postupaka, da o tome obavijeste pravosudne institucije Bosne i Hercegovine.

Osman Mehmedagić: Optužbe ga iznenadile

“Vrlo rado ću se odazvati pozivu pravosudnih institucija, potpuno siguran da ništa nezakonito nikada nisam uradio.

Optužbe iznesene na moj račun su me zaista iznenadile. Prije svega zbog višegodišnje uspješne saradnje sa institucijama SAD.

Zbog te saradnje od partnera iz SAD-a mi je dodijeljeno Specijalno priznanje”, izjavio je Mehmedagić u saopćenju za javnost.

Upitao je zašto se odmah nije reagiralo. Odnosno, zašto se s njim sarađivalo do kraja mandata, ako je bilo dokaza protiv njega, ili utemeljenih sumnji.

“Uprkos vrlo indikativnom sadržaju iznesenih optužbi na moj račun, želim vjerovati da one nisu povezane sa aktuelnim političkim odnosima i procesima u Bosni i Hercegovini, te da uvrštavanjem na listu sankcija nisam postao kolateralna šteta u pokušajima usmjeravanja tih političkih procesa”, ističe on.

Traži dokaze

Dužnost generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, kako navodi, obavljao je profesionalno i u skladu s Ustavom BiH, zakonima i propisima. Tvrdi da nikada u višedecenijskoj karijeri nije učinio ništa nečasno niti protuzakonito.

“Branit ću svoju čast i profesionalni integritet koji sam godinama gradio na svaki mogući zakonit način. Stoga još jednom pozivam Ministarstvo finansija SAD da ne dovode u pitanje i moj i vlastiti ugled paušalnim optužbama.

Tražim da sve dokaze na osnovu kojih su donijeli odluku o sankcionisanju što prije dostave nadležnim pravosudnim institucijama u Bosni i Hercegovini”, kazao je Mehmedagić.

Raport.ba