Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Osmorka i HDZ danas potpisuju sporazum: “Ne obećavamo šarene laže”

Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i SDP-a Nermin Nikšić potpisaće danas u Sarajevu sporazum HDZ-a i “osmorke” za naredni mandat.

“Planirano je potpisivanje dokumenta `Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za period 2022-2026. godine. Dokument će u ime koalicije stranaka HDZ BiH potpisati Čović, a u ime koalicije stranaka SDP BiH Nikšić”, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

Potpisivanje je predviđeno u 11.00 sati u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

Čović je u srijedu, 23. novembra, u Mostaru održao sastanak s predsjednikom NiP-a Elmedinom Konakovićem i Nikšićem, kada su usaglasili sadržaj ovog dokumenta.

Prethodno je održan sastanak lidera stranaka koji čine “osmorku” na kojem je finalizovan sporazum programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četverogodišnji mandat.

Time bi vlast na nivou FBiH trebalo da čine “osmorka” i HDZ, dok SDA nakon dugo godina odlazi u opoziciju.

Konaković: Dokument koji definiše smjernice

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, stranke koja sa preostalih sedam čini Osmorku oglasio se uoči današnjeg potpisivanja koalicionog sporazuma sa HDZ-om.

Na početku je Konaković pojasnio da je riječ o dokumentu koji definiše smjernice, načela i ciljeve djelovanja izvršne i zakonodavne vlasti za naredne četiri godine.

“Prvi put će građani Bosne i Hercegovine svjedočiti programskom koaliranju, dokument se potpisuje u institucijama naše zemlje, u zgradi Parlamentarne skupštine BiH. Dokument su sačinile radne grupa stranaka koje čine koaliciju, bez međunarodnih medijatora. Još jedan proces koji dugo nije viđen, sporazumi su potpisivani uglavnom pod pritiskom međunarodne zajednica i skoro nijedan nije realizovan. Nakon potpisa okvirnog dokumenta, krećemo u izradu detaljnog, planskog sa jasnim rokovima i ciljevima za sve vlade na svim nivoima vlasti. Ne obećavamo šarene laže, na kažemo da ćemo preko noći popraviti stanje u našoj zemlji, znamo da neće biti lako. Ne likujemo i ne dočekujemo ovu vlast euforično, znamo kako nas težak posao čeka”, naveo je Konaković.

Zatim je obećao predan i transparentan rad, uključivanje struke u sve procese, pošten i domaćinski odnos prema javnom dobru i odgovornost za povjerene poslove.

“Obećavamo stavljanje društvenog interesa ispred ličnog i stranačkog, obećavamo borbu za ljude u Bosni i Hercegovini, za svakog čovjeka, na svakom pedlju naše domovine. Obećavamo hrabrost da se mostovi među ljudima u ovoj zemlji umornoj od konflikta i svađa ponovo grade, da zaustavimo političku depresiju zbog koje ljudi bježe iz Bosne i Hercegovine. Nervozu režima razumijemo, njihove postupke ne opravdavamo. Vatra koju na nas bljuju ovih dana je očekivana, na nju smo bili spremni. Dobro znamo ko smo, nikad ne uštrb domovine i svog identiteta ne bismo povukli nijedan potez. U isto vrijeme, moramo shvatiti svi zajedno da zemlju koju smo teškom mukom odbranili moramo graditi i razvijati, da nam lažni populizam donosi plate i mandate, al’ ništa dobro ne donosi ljudima koji u njoj žive”, zaključio je Konaković.

Vijest Osmorka i HDZ danas potpisuju sporazum: “Ne obećavamo šarene laže” se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus