Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Oštra poruka za Dodika iz State Departmenta

Nakon niza skandaloznih izjava i postupaka Milorada Dodika u posljednje vrijeme, stigla je i poruka iz State Departmenta. Naime, na zvaničnoj stranici oglasio se Ned Price, glasnogovornik State Departmenta nakon jučerašnjih izjava Dodika.

Njegovu rekaciju prenosimo u cijelosti:

“Sjedinjene Države odbacuju komentare predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika od 9. marta, u kojima je nastojao potkopati Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Odbacujemo izjave gdje je ponovo prijetio odcjepljenjem Republike Srpske od Bosne i Hercegovine (BiH). Član III (3) Daytonskog ustava jasno kaže da Republika Srpska mora u potpunosti poštivati ​​odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH.

Separatist rhetoric and threats to the Dayton Peace Agreement are irresponsible and dangerous. The United States will continue to uphold Bosnia and Herzegovina’s sovereignty, territorial integrity, and multiethnic character. https://t.co/7tML8BDXFe

— Ned Price (@StateDeptSpox) March 10, 2023

Sjedinjene Američke Države s ponosom stoje uz građane Bosne i Hercegovine dok grade budućnost u euroatlantskoj zajednici naroda i jačaju državne institucije potrebne da ih tamo odvedu. Separatistička retorika i prijetnje Daytonskom mirovnom sporazumu su neodgovorne, opasne i štetne za napredak BiH prema daljnjim euroatlantskim integracijama.

Sjedinjene Američke Države su bile i ostat će najjača podrška i partner Bosni i Hercegovini. Kao i njenom narodu. Obavezujemo se da ćemo nastaviti podržavati suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH, te smatrati odgovornima one koji žele podrivati ​​institucije BiH i Daytonski mirovni sporazum. Naša predanost je čvrsta kao kamen i Sjedinjene Američke Države neće odustati od naroda Bosne i Hercegovine”, navodi se u zvaničnoj reakciji.

Raport.ba