Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Otpravnica poslova Misije BiH pri EU susrela se s Ursulom von der Leyen

Otpravnica poslova a.i. Misije Bosne i Hercegovine pri Evropskoj uniji Valentina Marinčić susrela se juče u Briselu s predsjednicom Evropske komisije (EK) Ursulom von der Leyen. Do susreta je došlo tokom Novogodišnjeg prijema za šefove misija akreditiranih pri Evropskoj uniji, koji je predsjednica EK priredila nakon trogodišnje pauze.

Tom prigodom otpravnica poslova Marinčić zahvalila se na podršci predsjednice i Evropske komisije na dodijeli kandidatskog statusa našoj zemlji. Informirala je predsjednicu Evropske komisije kako je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ranije istog dana potvrdio imenovanje novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, te izrazila puno povjerenje da će nove vlasti naše zemlje ubrzano i čvrsto krenuti reformskim putem, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Predsjednica von der Leyen kazala je kako Evropska komisija ostaje uz Bosnu i Hercegovinu.

U svom obraćanju na prijemu, predsjednica von der Leyen podsjetila je na jedinstvo i snagu koju je Evropska unija pokazala, prvo za vrijeme pandemije COVID-19, a potom u okolnostima ruske agresije na Ukrajinu. Naglasila je da su svojim dubokim zajedništvom, zemlje članice Evropske unije uspjele prevladati svoju značajnu energetsku ovisnost o Rusiji, i pri tome pružiti pomoć hrabrom ukrajinskom narodu u obrani njihove zemlje.

Vijest Otpravnica poslova Misije BiH pri EU susrela se s Ursulom von der Leyen se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus