Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Ovo su kandidati za ministre u Vladi TK

Iako je prvi u Federaciji u kojem je konstituirana Skupština, Tuzlanski kanton (TK) još nije dobio Vladu.

Proces je to koji bi trebao biti završen do kraja ovog mjeseca, s obzirom na to da je danas Izvršni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) na sjednici potvrdio da je aktualni premijer TK-a Irfan Halilagić novi mandatar za sastav Vlade.

Federalna televizija donosi imena budućih kandidata za ministre u novoj Vladi koju će predvoditi SDA uz koalicijske partnere.

Osim pozicije premijera na kojoj će ostati Irfan Halilagić, SDA je pripalo osam ministarstava. Demokratska fronta imat će tri i Stranka za Bosnu i Hercegovinu jedno ministarstvo.

Dalje aktivnosti na imenovanju Vlade bit će nastavljene u petak.

“Sazvat ćemo pres-konferenciju na kojoj ćemo uručiti mandat Irfanu Halilagiću. Poslije toga, vjerovatno u poslijepodnevnim satima ćemo imati Kolegij Skupštine na kojem ćemo odrediti  datum održavanja Skupštine. Najvjerovatnije sljedeće sedmice”, kaže Žarko Vujović (DF), predsjednik Skupštine TK.

“SDA ostaje na ovim tračnicima koje su, očigledno, prethodnoj godini dale rezultata. Premijer i Vlada su dobro radili. Građani su to prepoznali na izborima 2. oktobra”, ističe Fahrudin Skopljak, predsjednik KO SDA TK-a.

Tako je izvjesno da će ministar obrazovanja i nauke ostati Ahmed Omerović, dok će poziciju ministra policije zadržati Hajrudin Mehanović.

Za ministra za rad i socijalnu politiku bit će predložen Fedahija Ahmetović. Poziciju ministra privrede najvjerovatnije će zadržati Edin Duraković. Imena ostalih ministara iz SDA trebala bi biti poznata narednih dana, budući da još uvijek nisu usaglašena.

Potvrđena su imena kandidata za još četiri ministarske pozicije. Tako bi nova ministrica pravosuđa i uprave trebala biti Nataša Marošević, novi ministar za kulturu, sport i mlade Damir Gazdić.

Resorom trgovine, turizma i saobraćaja trebao bi upravljati Denis Bećirović iz Demokratske fronte. Nova-stara ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice je Anela Ajšić iz Stranke za BiH.

Raport.ba