Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Ozbiljno upozorenje za Dodika: Krenuo je opasnim putem po receptu iz Kremlja

Američko ministarstvo vanjskih poslova, podsjetimo, jučer osudilo nove prijetnje predsjednika RS-a Milorada Dodika odcjepljenjem Republike Srpske od BiH, a čelnica USAID-a Samantha Power istodobno je upozorila da se Dodik priprema krenuti opasnim nedemokratskim putem.

Amerikanci odbacuju Dodikove komentare

Iz State Departmenta reagirali su posebnom izjavom nakon što je Dodik protekle sedmice najavio da neće poštovati odluke Ustavnog suda BiH koji je entitetima zabranio raspolaganje državnom imovinom dok se njezin status ne uredi zakonom što bi ga trebao usvojiti Parlament BiH.

Nastavi li Ustavni sud na tome inzistirati, kazao je tada Dodik, RS će se odvojiti od BiH.

“Sjedinjene Američke Države odbacuju komentare predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika od 9. marta u kojima je nastojao potkopati Ustavni sud Bosne i Hercegovine i iznio višestruke prijetnje o otcjepljenju Republike Srpske od Bosne i Hercegovine”, stoji u izjavi koju potpisuje glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Podsjećaju da Daytonski sporazum jasno propisuje obvezu poštovanja odluka Ustavnog suda kao i da su separatistička retorika i prijetnje mirovnom sporazumu neodgovorne, opasne i štetne. Naveli su da će SAD smatrati odgovornim one koji nastoje potkopati institucije BiH i Daytonski sporazum, a nastavit će podržavati suverenitet i stabilnost BiH.

Power: Dodik ide opasnim nedemokratskim putem

Ravnateljica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power posebnom se izjavom na Twitteru pridružila osudama postupaka Milorada Dodika a prije svega njegovih planova za uvođenje kriminalizacije klevete u RS i nametanje obveze posebnog registriranja stranih agenata, odnosno nevladinih organizacija i udruga koje primaju novčane potpore iz inozemstva.

Napisala je kako Dodik ide opasnim nedemokratskim putem i po receptima iz Kremlja planira građanima oduzeti njihova temeljna prava i pravo na kritike te time ujedno omogućiti nesputan razmah korupcije.

Nacrt zakona kojim se kriminalizira kleveta u RS-u predviđa uvođenje drakonskih novčanih kazni većih od 50 hiljada eura, a uprkos prosvjedima novinarske zajednice, koja to smatra napadom na slobodu medija, naredne bi sedmice trebao biti tema rasprave na entitetskom parlamentu.

Zakon o stranim agentima još nije predložen, no Dodik je prošle sedmice kazao kako će on sigurno doći na dnevni red.

Dodik je za svoje planove do sada dobio samo potporu Rusije, čiji je ambasador Igor Kalabuhov kazao kako su sporni zakoni unutrašnje pitanje RS-a. Upravo je Rusija uvođenje zakona o stranim agentima iskoristila kako bi ugušila slobodne medije i ušutkala nevladine organizacije bliske opozicije, prenosi Hina.

Vijest Ozbiljno upozorenje za Dodika: Krenuo je opasnim putem po receptu iz Kremlja se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus