Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Pao dogovor u Banjoj Luci: Hurtić će biti kandidat za ministra za ljudska prava. Konaković tvrdi da je to dobro rješenje

Na sastanku predstavnika političkih partija koje čine koalciju “Osmorka” sa predstavnicima Pokreta za državu dogovoren je ulazak Pokreta za državu u Vijeće ministara, a Sevlid Hurtić bit će kandidat za ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Zajednička saradnja: Hurtić kandidat za ministra

“Nadamo se da će saradnja biti dobra jer je ovo ministarstvo veoma važno za ljude koji žive “svoji na svome”. Kako u FBiH tako i u Republici Srpskoj. Dogovorili smo i zajedničku saradnju sa budućim federalnim ministrom za izbjegla i raseljena lica. Kao i sa direktorom Agencije za povratak iz Republike Srpske”, rekao je Hurtić na pres konferenciji.

Dodao je da će konačno svi projekti biti na jednom mjestu kako bi se se problemi krenuli rješavati sestematski.

Na pitanje novinara ko će biti novi ministar turizma i trgovine, Hurtić je rekao da se on ne odlučuje ko će doći na mjesto ministra u ovom ministarstvu.

Prema njegovim riječima, Pokret za državu čini 10 političkih subjekata. I niko se još nije izjasnio da izlazi iz ovog pokreta, pa ni SDA.

Lider stranke Narod i pravda Elmedin Konaković rekao je da je Hurtić kandidat Pokreta za državu o kojem su saglasnost postigle stranke “osmorke” i SNSD.

Bitna pitanja za građane

“Mislimo da je Hurtić i personalno dobro rješenje i zahvaljujem kolegama iz SNSD-a i predsjedniku Miloradu Dodiku za tu vrstu razumijevanja. I spremnost na kompromis da to bude zajedničko rješenje”, rekao je Konaković.

On je dodao da se “osmorka” i koalicione partije okupljene oko SNSD-a iz Srpske neće nikada složiti oko obilježavanja određenih datuma. Ali da će se oko bitnih pitanja za građane oba entiteta slagati u budućnosti.

“Postoji mnogo pitanja o kojima se u BiH ne slažemo. Ali ne treba da nam fokus bude na tome. Ima puno pitanja o kojima se možemo složiti. Večerašnji dogovor o kadrovskim rješenjima je kvalitetan primjer za to”, rekao je Konaković.

Sastanku su prisustvovali osim Hurtića i Konakovića prisustvovati Aljoša Čampara, član stranke Narod i pravda, Nerin Dizdar iz Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine. Sa druge strane Sevlid Hurtić, osnivač stranke BH Zeleni i dio Pokreta za državu u Srpskoj. Potom, Saša Grbić, član predsjedništva SDP-a i Mirsad Duratović iz Pokreta za državu.

Raport.ba