Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Pavle Krstić prijedlog za ministra za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS

Kantonalni odbor Naše stranke jednoglasno je podržao Pavla Krstića, profesora na Arhitektonskom Fakultetu Univerziteta u Sarajevu, kao kandidata za ministra za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo.

Upitan koji će biti principi njegovog djelovanja, Krstić je odgovorio da će, što se tiče samog visokog obrazovanja i mladih, u prvom redu insistirati na reformi visokog obrazovanja po ugledu na evropske univerzitete, te na reformi i formiranju širokog sistema neprofesionalnog (amaterskog) sporta koji bi obuhvatio kompletnu omladinsku populaciju.

– To podrazumijeva značajno pojednostavljenje administracije. Što se tiče opštih principa, to su dosljedno poštivanje ljudskih prava, u prvom redu individualnih, pa onda i kolektivnih te osiguranje socijalne pravde za sve – naveo je on.

Krstić je bio kandidat Naše stranke za Skupštinu Kantona Sarajevo na izborima 2022. godine. Sudjelovao je u radu stručnih komisija u Općini Centar i Gradu Sarajevu – saopćeno je iz te stranke.

Pavle Krstić je diplomirao, magistrirao i doktorirao na Arhitektonskom Fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Trenutno predaje na Katedri za urbanizam i prostorno planiranje. Također je predavač i na Šumarskom, Poljoprivredno-prehrambenom i Građevinskom Fakultetu Univerziteta u Sarajevu. U profesionalnoj karijeri bavio se projektovanjem enterijera, arhitektonskim projektovanjem, projektovanjem arhitektonske i urbane rasvjete, kao i pejsažnim projektovanjem.

Učestvovao je na brojnim arhitektonskim natječajima. Na matičnoj katedri pokrenuo je dva izborna predmeta u vezi s planiranjem i dizajnom rasvjete i pejsažnim projektovanjem. Trenutno obnaša dužnost šefa katedre na matičnom fakultetu.

Aktivno se bavi i sportskim radom. Dugogodišnji je predsjednik Upravnog odbora Klizačko-koturaljskog kluba „Bosna“, član je Skupštine Federalnog saveza klizačkih sportova, član je Skupštine i U.O. Saveza klizačkih sportova BiH. Aktivno je učestvovao u organizaciji EYOF-a 2019. kao direktor takmičenja u brzom klizanju na kratke staze. Također je član U.O. Univerzitetskog sportskog društva Bosna – navodi se u saopćenju.

Vijest Pavle Krstić prijedlog za ministra za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus