Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Penzije u FBiH povećane za 11,1 posto, poznato koliko će sada iznositi najniža

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je na prvoj hitnoj sjednici nakon usvajanja Budžeta Federacije BiH za 2023. godinu donijela odluku o povećanju penzija u FBiH za 11,1 posto.

– Prije svega, ovom prilikom želim zahvaliti zastupnicima u Predstavničkom domu i delegatima u Domu naroda Federalnog parlamenta što su prepoznali važnost usvajanja federalnog budžeta za ovu godinu. Time su omogućili Vladi Federacije BiH da ispuni obećanje o povećanju penzija od 1. januara za 11,1 posto.

Želim obavijestiti penzionere da smo upravo održali hitnu sjednicu Vlade Federacije, te donijeli potrebnu odluku kako bi januarske penzije, uvećane za 11,1 posto, bile isplaćene na vrijeme. Ovo je najveći pojedinačni rast penzija u Federaciji do sada. Raduje me da smo do ovog rješenja došli na vrijeme kako bismo našim penzionerima omogućili akontativnu isplatu. Danas im definitivno možemo i potvrditi da neće čekati – potvrdio je premijer FBiH Fadil Novalić.

Podsjećamo, 11,1 posto povećanja na najnižu penziju koja iznosi 445 KM je 49,3 KM. Uvećane penzije već bi trebale biti isplaćene naredne sedmice kada je planirana isplata januarskih.

Penzije neće biti povećane korisnicima najviših penzija koje su 2.174 KM.

U Federaciji je više od 430.000 penzionera. Najniža penzija je bila 445 KM, zagarantovana je 531,86 dok je najviša 2.174,48 KM.

Vijest Penzije u FBiH povećane za 11,1 posto, poznato koliko će sada iznositi najniža se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus