Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Peter Stano: Naslov i interpretacija onoga što sam rekao ATV nisu tačni

Portparol EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Peter Stano oglasio se na Twitteru tvrdeći da naslov i interpretacija rečenog za ATV Banja Luka, koji su objavljeni na portalu, nisu tačni.

ATV je na u tekstu portalu naveo kako je Stano rekao u emisiji ATV-a da “većina evropskih država smatra klevetu krivičnim djelom, ali da EU ne komentariše procese koji su u toku, komentarišući kriminalizaciju klevete u Republici Srpskoj”.

“Ovaj naslov i interpretacija rečenog za ATV Banja Luka nisu tačni. Nije se radilo o broju EU zemalja sa zakonima o kleveti, već o važnosti slobode govora i medija za EU i kako bi svaki zakon donesen u Bosni i Hercegovini trebao biti u skladu s EU standardima. U tom kontekstu smo razgovarali kako se zakone o kleveti ili dezinformacijama ne može zloupotrijebiti za zabranu slobode govora, medija i slobode izražavanja. To se može jasno vidjeti u citatima ako ih se pomno čita”, piše Peter Stano.

BiH: Ovaj naslov i interpretacija rečenog za @AtvBanjaluka https://t.co/mutgrbYERi nisu tačni. Nije se radilo o broju 🇪🇺 zemalja sa zakonima o kleveti, već o važnosti slobode govora i medija za EU i kako bi svaki zakon donesen u 🇧🇦 trebao biti u skladu s 🇪🇺 standardima. 1/3— Peter Stano (@ExtSpoxEU) March 12, 2023

“Također sam govorio i kako je neprimjereno pokušavati potkopati jedinstvo BiH, nagraditi Putina Ordenom i jačati veze s njegovim režimom koji čini zlodjela i ratne zločine u Ukrajini”, kaže portparol EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Peter Stano.

Raport.ba