Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Pivić kaže da je šokiran: Kako je sekretar bolji kandidat od sutkinje?

Zastupnik Stranke demokratske akcije u Parlamentu Federacije BiH Nezir Pivić izjavio je da je, kao član Zakonodavno-pravne komisije i Komisije za ustavna pitanja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, šokiran današnjom najavom predsjednika SDP-a Nermina Nikšića da će ta stranka podržati imenovanje Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, navodeći da je Vukoja “najbolje rangiran kandidat” na listi.

“Listu je sastavila Komisija za izbor i imenovanja Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Komisija koja se do sada popunjavala prema principu da stranka sa najviše zastupnika dobija i najviše mjesta.

Međutim, Osmorka je to promijenila u korist HDZ-a, koji sa 15 zastupnika tako dobija tri člana ove komisije uz predsjednika komisije, dok je SDA sa 26 poslanika dobila jednog člana.

Predsjednik komisije je Mladen Bošković, a zamjenik Damir Mašić. Tako je Marin Vukoja bez dana iskustva u praksi, zaposlen na poziciji Sekretara, od strane ove Komisije ocijenjen kao bolji kandidat od sudije Općinskog suda u Sarajevu i potpredsjednice VSTV BiH Sanele Gorušanović Butigan”,- saopćio je Pivić.

Dodaje kako je važnu ulogu u procesu bodovanja “odigrao” i član NIP-a u Radnoj grupi za imenovanje sudije Ustavnog suda BiH koji je, kako kaže, također “dao prednost sekretaru ispred sudije”.

“Izbor sudije u Ustavni sud Bosne i Hercegovine nije imenovanje za direktora kantonalnog preduzeća ili kakvu drugu javnu funkciju na period od četiri godine. Imenovanje sudije određuje pravac i djelovanje Ustavnog suda za period od 15 do 20 godina.

Imenovanje koje ostavlja dalekosežne pravne i političke posljedice, posebno kada znamo da je Ustavni sud posljednja linija odbrane ustavnog poretka, nadležnosti i imovine države Bosne i Hercegovine”, istakao je Pivić.

Raport.ba