Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Počela sjednica Parlamenta BiH, prisustvuju i kandidati za državne ministre

Potvrđivanje imenovanja ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine jedina je tačka dnevnog reda na hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koja je počela u Sarajevu. Sjednici prisustvuju 42 poslanika.

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH dala je preporuku za potvrđivanje predloženih kandidata.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto uputila je Predstavničkom domu državnog parlamenta na potvrđivanje Odluku o imenovanju ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, nakon što je iz Državne agencije za istrage i zaštitu i Centralne izborne komisije BiH zaprimila izvještaje o provjerama svih 19 kandidata – devet državnih ministara i 10 zamjenika ministara.

Ukoliko Predstavnički dom danas potvrdi ovu odluku, ministri u novom sazivu Vijeća ministara BiH će biti: Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova; Zoran Tegeltija, ministar finansija i trezora; Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa; Davor Bunoza, ministar pravde; Edin Forto, ministar komunikacija i prometa; Dubravka Bošnjak, ministrica civilnih poslova; Nenad Nešić, ministar sigurnosti; Zukan Helez, ministar odbrane i Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice.

U skladu s ovom odlukom, zamjenici predsjedavajuće Vijeća ministara BiH bit će Zoran Tegeltija i Elmedin Konaković, budući ministri finansija i trezora, te vanjskih poslova.

Odluka o imenovanju ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH stupa na snagu danom potvrđivanja imenovanja u Predstavničkom domu PSBiH.

Danom stupanja na snagu te odluke dosadašnjim članovima Vijeća ministara BiH i zamjenicima ministara u Vijeću ministara BiH prestaje mandat.

Vijest Počela sjednica Parlamenta BiH, prisustvuju i kandidati za državne ministre se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus