Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Počelo deminiranje 1,2 miliona kvadratnih metara terena na području Orašja

Počeli su radovi na deminiranju terena na istočnom dijelu grada Orašja, na potezu između Vidovica-Lepnice i Vulčilovca.

Riječ je o velikom projektu pod nazivom “Talaševićka 1” na površini od 1,2 miliona kvadratnih metara, saopćeno je iz Grada Orašja.

“Ovo je vrlo važan projekt za naše građane zato što ima jako puno obradivog zemljišta u vlasništvu poljoprivrednika i države, te kanalske mreže, koji se nalaze u minsko sumnjivoj zoni i trenutno su izvan funkcije”, kazao je gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić.

Zahvalio je na suradnji BH MAC-u Brčko u čijoj zoni nadležnosti je ova teritorija, kao i cijeli Posavski kanton, te općine Šamac i Pelagićevo.

Šef Regionalnog ureda BH MAC-a Brčko Esed Aletić kazao je kako će radove izvoditi pripadnici Oružanih snaga BiH, a po okončanju ove lokacije krenut će i projekt “Talaševićka 2” gdje će se primijeniti novi pristup razminiranja direktno na mine.

“Grad Orašje podijeljen je u tri velike zone, a iduće godine plan je razminirati kompletno područje”, dodao je Aletić.

Pozvao je građane koji imaju bilo kakvo saznanje o minama da se jave BH MAC-u Brčko ili Civilnoj zaštiti Orašje, jer cilj je kompletno područje grada očistiti od mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Vijest Počelo deminiranje 1,2 miliona kvadratnih metara terena na području Orašja se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus