Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Podignuta optužnica protiv osam osoba: Krivotvorili eure i puštali ih u opticaj

Tužitelj Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv:

Jusufi Ramela, rođenog 1989. godine, u PrizrenuMušanović Eveline, rođene 2000. godine u SarajevuŠušić Emira, zv.”Šiško”, rođenog 1990. godine u SarajevuGaraplija Harisa, rođenog 1996. godine u Sarajevu,Jusufović Nejre, rođene 1995. godine u Boeblingen – SR Njemačka,Ćehajić Naide, zv. „Naca“ i „Beba“, rođene 1996. godine u SarajevuGogalić Marine, rođene 1977. godine u Sarajevu,Bostandžija Ameldine, rođene 2000. godine u Bugojnu.

“Optuženi se terete da su, nakon što je prvooptuženi Jusufi Ramel, pribavio veću količinu krivotvorenog novca valute euro u apoenima od 50 eura i organizirao skupinu kojoj su pristupili ostali optuženi, tokom 2019. godine, iz Sarajeva odlazili u druge krajeve Bosne i Hercegovine, gdje su na području, Ilijaša, Jablanice, Konjica i drugih mjesta, stavljali krivotvorene novčanice u promet, tako što su u prodavnicama ili ugostiteljskim objektima kupovali robu manje vrijednosti, koju bi plaćali krivotvorenim novčanicama u apoenima od 50 eura, te dobijali ostatak u ispravnim novčanicama.

Na navedeni način u više navrata su pokušali staviti ili stavili u platni promet krivotvorene novčanice valute euro, a u izvršenju krivičnih djela otkriveni su i spriječeni od strane policijskih djelatnika MUP-a KS i MUP-a HNK”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo-Udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz članka 249. i Krivotvorenje novca iz članka 205. Krivičnog zakona BiH.

Navode optužnice Tužilaštvo će, kako se navodi, dokazivati pozivanjem 20 svjedoka, dva stručna vještaka i prilaganjem 80 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, koji ju je potvrdio.

Raport.ba